backtotop
Nieuws

Anabole steroïden: toxisch voor de nieren

De anabole steroïden die sporters innemen, verhogen niet alleen hun prestaties, maar maken ook hun nieren kapot.

Reclame

Veel sporters nemen hun toevlucht tot anabole steroïden - nochtans verboden producten - om hun prestaties te verbeteren en records te verpulveren. We weten allemaal dat die producten schadelijk zijn voor de gezondheid. Tot nog toe waren hun mogelijke effecten op de nieren echter nog niet bewezen. Vandaar dat een onderzoeksteam van het Columbia University Medical Center zich over de kwestie boog. Het stelde zijn onderzoeksresultaten in oktober 2009 voor op de 'Renal Week', het congres van de American Society of Nephrology.

Aantasting van de nierfunctie

Aan de studie namen tien bodybuilders deel die anabole steroïden namen. Ze hadden allemaal een zeer hoog proteïnegehalte in de urine en leden aan nierinsufficiëntie. Vijf van hen vertoonden ook alle symptomen van het nefrotisch syndroom: eiwitverlies in de urine, verhoogde cholesterol... Eén patiënt ontwikkelde snel terminale nierinsufficiëntie en moest in dialyse. De anderen, die geneesmiddelen kregen toegediend, zagen hun nierfunctie beetje bij beetje verbeteren.

Erger dan zwaarlijvigheid

Andere verontrustende vaststelling: de sporters die meewerkten aan de studie, vertoonden ernstiger nierletsels dan de nierpatiënten met morbide obesitas (ziekelijke zwaarlijvigheid), een verergerende factor. De toename van de spiermassa door het innemen van die producten zou daarvan de oorzaak kunnen zijn. Toch is het ook mogelijk dat anabole steroïden een rechtstreeks toxisch effect hebben op de nieren, aldus de onderzoekers.

Stéphanie Paillet

Bron: "Development of FSGS Following Anabolic Steroid Use in Bodybuilders", laboratory of Dr. Vivette D'Agati, MD at Columbia Univeristy Medical Center.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken

De arts zal beginnen met u een aantal vragen te stellen. Hebt u urineweginfecties (gehad), eventueel al (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - De risicofactoren van nierinsufficiëntie onderzoeken
Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken

Creatininegehalte in het bloed Creatinine is een afbraakproduct van creatine, een (…)

Nierinsufficiëntie - Diagnose - Diagnose van nierinsufficiëntie: bloedonderzoeken
In Video's