backtotop
Nieuws
A/H1N1-griep: welke voorzorgen voor dialyse- en transplantatiepatiënten?

A/H1N1-griep: welke voorzorgen voor dialyse- en transplantatiepatiënten?

Naar aanleiding van de aangekondigde A/H1N1-griepepidemie hebben experts een aantal specifieke risicogroepen geïdentificeerd. Zo zijn dialyse- en transplantatiepatiënten, die daar deel van uitmaken, een prioritaire doelgroep voor vaccinatie en inname van virusremmers.

Reclame

Momenteel woeden er heel wat debatten over de vraag welke doelgroepen voorrang moeten krijgen bij toediening van het vaccin tegen A/H1N1-griep en van antivirale geneesmiddelen. Volgens de aanbevelingen van de WGO kan daar geen twijfel over bestaan en behoren chronisch zieken tot de prioritaire doelgroepen. Maar wat zijn nu de specifieke uitdagingen voor dialyse- en transplantatiepatiënten?

Vaccinatie: meer voordelen dan risico's

Eerste vaststelling: de A/H1N1-griep dreigt bij dialysepatiënten ernstige complicaties te veroorzaken. Infecties zijn trouwens de tweede doodsoorzaak bij dialysepatiënten. Ook patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, zijn kwetsbaarder voor infecties en de mogelijke complicaties ervan. Bovendien verhoogt het griepvirus het afstotingsrisico. Ook al is vaccinatie in theorie gevaarlijk (stimulering van het immuunsysteem kan tot afstoting leiden), toch heeft een recente studie aangetoond dat dit in de praktijk slechts zelden het geval is. 80 tot 90 % van alle transplantatie- en dialysepatiënten reageert positief op inenting. Reden genoeg dus om er een absolute prioriteit van te maken!

Virusremmers van bij de eerste symptomen

Nog altijd volgens de WGO is inname van virusremmers bij de A/H1N1-griep voorbehouden voor personen die complicaties riskeren, ofwel door de ernst van de ziekte, ofwel als gevolg van een onderliggende aandoening. Dialyse- en transplantatiepatiënten die tot die laatste groep behoren, krijgen dan ook prioriteit bij de toediening van virusremmers, en dat zodra de eerste symptomen verschijnen.

Het pneumokokkenvaccin

Om gevallen van superinfectie pneumokokken-griep te vermijden, is het trouwens aan te raden om de toediening van het pneumokokkenvaccin aan de kwetsbaarste personen te versterken. Vandaar dat patiënten met nierinsufficiëntie er goed aan doen om zich volledig in orde te brengen met hun vaccins.

Eenvoudige handelingen

Tot slot herinneren we nog even aan enkele eenvoudige handelingen die het besmettingsrisico verkleinen, zoals: regelmatig en grondig uw handen wassen, en alleen papieren wegwerpzakdoekjes gebruiken. Bij griepsymptomen mag u uiteraard niet aarzelen om naar uw arts te stappen.

Julie Luong

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?

Beginnende nierinsufficiëntie verloopt vaak asymptomatisch, d.w.z. zonder symptomen. Precies dat bemoeilijkt (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van nierinsufficiëntie?
Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?

Hoge bloeddruk Een te hoge bloeddruk (hypertensie) komt bijna systematisch voor (…)

Nierinsufficiëntie - Symptomen - Wat zijn de complicaties van nierinsufficiëntie?
In Video's