backtotop
Nieuws

Actieve... en creatieve patiënten!

De vereniging "Actif Club" was aanvankelijk alleen bestemd voor nierinsufficiënten, maar staat sinds kort open voor alle chronisch zieken. Het is meer een platform voor therapeutische educatie dan een patiëntenvereniging. De leden leren er hun leven weer in handen te nemen en het niet te laten beheersen door hun ziekte.

Reclame

Taal- en informaticacursussen, workshops aquarelschilderen en aardewerk, uitstappen en reizen, .. : de organisatie "Actif Club" lijkt op het eerste gezicht op een patiëntenvereniging, maar benadrukt tegelijk haar eigenheid. "Al onze animatieactiviteiten worden georganiseerd door therapeuten", aldus oprichtster Françoise Devillers. "Ik werk samen met een diëtiste en een ergotherapeute, en ben zelf licentiate therapeutische educatie. Via die activiteiten willen we de patiënten helpen om de ziekte en de behandeling een plaats te geven in hun dagelijkse leven. We willen geen bezigheidstherapie geven, maar een volwaardig educatief project aanbieden en ieders talenten ontwikkelen."

"De ander en ik"

Vandaar dat er elk jaar een project wordt voorbereid en voorgesteld op basis van een specifieke problematiek. "Vorig jaar werkten we rond het thema van de dood, dit jaar luidt de titel van ons project 'De ander en ik'. De relatie met de ander, en meer bepaald met het verzorgend personeel, staat dit keer dus centraal, net als de emoties die daarbij komen kijken." Het hele jaar lang worden er grafische, schrijf- en toneelworkshops en voordrachten georganiseerd rond dit onderwerp, met als apotheose de voorstelling van een origineel theaterstuk. "We willen chronisch zieken een klaardere kijk geven op hun verwachtingen over en hun beeld van artsen en verpleegkundigen, maar ook de band belichten die ontstaat tussen patiënt en verzorgend personeel", vervolgt Françoise Devillers.

Een masker om de ziekte te verjagen

Het jaarlijkse toneelstuk wordt opgevoerd in het Muziekinstrumentenmuseum en is een goede gelegenheid om artsen en verpleegkundigen te ontmoeten in een andere omgeving dan het ziekenhuis. "Op de dag van de voorstelling laten de acteurs hun 'ziektekleed' in de coulissen en treden ze de toeschouwers tegemoet als volwaardige personen. Theater is een uniek instrument om ieders expressiemogelijkheden te ontwikkelen. Chronische nierinsufficiëntie is een evolutieve aandoening die een enorm aanpassingsvermogen vereist. Dankzij die expressiewijze durft de patiënt te onderhandelen met de zorgverlener en zijn behandeling in eigen handen te nemen."

Aurélie Bastin

De organisatie "Actif Club" staat open voor samenwerking met patiëntenverenigingen en is gevestigd in het César de Paepe-ziekenhuis, Alexianenstraat 11, 1000 Brussel. Tel.: 02.506.73.91.

Lees meer over Nierinsufficiëntie
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?

De nieren zijn zeer gesofistikeerde zuiveringsmachines die tot 170 liter bloed per dag kunnen filteren. In de (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat zijn de belangrijkste functies van de nieren?
Wat is chronische nierinsufficiëntie?

Een trage ontwikkeling De term ‘chronische nierinsufficiëntie’ staat voor een (…)

Nierinsufficiëntie - Begrijpen - Wat is chronische nierinsufficiëntie?
In Video's