backtotop

Tumoren van het spijsverteringskanaal en van de longen

Neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringskanaal

Zeldzame tumoren

Dikkedarmkanker komt vaak voor: 6 tot 7.000 nieuwe gevallen per jaar in België. Neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringskanaal daarentegen zijn vrij zeldzaam. Hun incidentie wordt geraamd op 3 tot 4 per 100.000 inwoners per jaar. Dat wil zeggen dat er in België jaarlijks 300 tot 400 mensen een neuro-endocriene tumor van het spijsverteringskanaal ontwikkelen.

Vaak laattijdige diagnose

De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld, schommelt rond 65 jaar. Doordat de symptomen weinig typisch zijn, duurt het vaak meerdere jaren voordat de diagnose wordt gesteld. De neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringskanaal evolueren langzaam. Ook daardoor duurt het soms jaren voordat de diagnose wordt gesteld. Vaak wordt de diagnose pas in een gevorderd stadium gesteld: ruim 50% van de tumoren heeft al metastasen op het moment van de diagnose, of is te groot om chirurgisch te worden verwijderd.

Toevallige diagnose

Vaak wordt de diagnose per toeval ontdekt tijdens een onderzoek van het spijsverteringskanaal zoals een colonoscopie, die om een andere reden werd uitgevoerd.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringskanaal
Reclame