backtotop

Wat zijn neuro-endocriene tumoren (NET)?

Wat is de rol van hormonen?

De klieren van het endocriene stelsel

Het endocriene stelsel bestaat uit een aantal klieren: pancreas, hypothalamus, hypofyse, schildklier, bijnieren, teelballen... Al die klieren produceren hormonen. Die hormonen worden uitgescheiden in het bloed. Ze regelen en controleren de activiteit van de cellen van het lichaam.

Waarvoor dienen hormonen?

De functies van de hormonen zijn zeer uiteenlopend, en verschillen van hormoon tot hormoon:

  • schildklierhormonen werken in op het metabolisme;
  • insuline wordt door de pancreas afgescheiden en controleert de opname van suiker door de cellen;
  • testosteron wordt door de teelballen geproduceerd en is verantwoordelijk voor het 'mannelijke' uitzicht van het lichaam...

Andere hormonen zijn minder goed gekend. Voorbeelden zijn de hormonen die de groei van kinderen, de melkproductie, de bloeddruk of de urineproductie stimuleren.

Te veel of te weinig hormonen

Als een hormoon in een te grote of te kleine hoeveelheid wordt afgescheiden, zullen er symptomen optreden. Die symptomen hangen sterk af van het hormoon in kwestie. Een van de bekendste hormonale aandoeningen is suikerziekte of diabetes, veroorzaakt door onvoldoende productie van insuline. Dwerggroei wordt vaak veroorzaakt door onvoldoende productie van groeihormoon. Tientallen aandoeningen zijn te wijten aan afwijkingen bij de hormoonproductie.

Geschreven door Dr Philippe ViolonHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat is de rol van hormonen?
Reclame