backtotop

Behandeling van myelodysplasie

Geneesmiddelen om anemie te voorkomen

Een alternatief voor transfusie

Tegenwoordig worden vaak geneesmiddelen gebruikt om de rode bloedcellen te doen stijgen, zodat minder bloedtransfusies nodig zijn. Het gaat om geneesmiddelen die de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg stimuleren.

Erytropoëtine

Erytropoëtine (ook ‘EPO’ genoemd) is een hormoon dat van nature wordt aangemaakt door de nieren. Het speelt een essentiële rol bij de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg. Het wordt ook de ‘groeifactor’ van de rode bloedcellen genoemd en kan vandaag worden geproduceerd door gentechnologie. Erytropoëtine kan worden toegediend als geneesmiddel om anemie te voorkomen en om al te frequente bloedtransfusies te vermijden. De doeltreffendheid van dit geneesmiddel bij myelodysplastische syndromen is echter beperkt.

Lenalidomide

Lenalidomide is een nieuw geneesmiddel dat via orale weg wordt toegediend. Het is bijzonder doeltreffend bij myelodysplasieën met een afwijking van chromosoom 5q. In ongeveer twee derde van de gevallen kan de anemie worden gecorrigeerd zodat geen bloedtransfusies meer nodig zijn. De eerste twee tot drie maanden van de behandeling doet lenalidomide echter het aantal witte bloedcellen en bloedplaatjes dalen, waardoor een strikte medische follow-up nodig is.

Geschreven door Dr Alain KentosHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Geneesmiddelen om anemie te voorkomen
Reclame