backtotop

Myelodysplasieën, beenmerg en bloedcellen

Myelodysplasieën en beenmerg

Myelodysplasie en beenmerg

Wat is de rol van het beenmerg?

Het beenmerg (niet te verwarren met ruggenmerg – zenuwweefsel in het wervelkanaal ter hoogte van de wervelkolom) is verantwoordelijk voor de aanmaak van bloedcellen:

  • rode bloedcellen (ook erytrocyten genoemd),
  • witte bloedcellen (ook leukocyten genoemd),
  • bloedplaatjes.

Het beenmerg bevat hematopoëtische stamcellen die zich kunnen specialiseren tot een bepaald type bloedcel. Dit proces wordt ‘hematopoëse’ genoemd. Zoals de naam aangeeft, bevindt het beenmerg zich in het centrum van onze beenderen, hoofdzakelijk in de korte en platte beenderen: borstbeen, ribben, wervels, darmbeenderen.

Afwijkingen van het beenmerg

Myelodysplasieën of myelodysplastische syndromen zijn aandoeningen van het beenmerg. ‘Myelo’ betekent ’merg’ en ‘dysplastisch’ betekent ‘abnormaal uitziend’. Bij deze aandoeningen stellen we bij microscopisch onderzoek inderdaad morfologische afwijkingen van de beenmergcellen vast. Deze abnormale cellen zijn niet in staat om één, twee of de drie soorten bloedcellen in ons bloed (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes) in voldoende hoeveelheden aan te maken.

Ophoping van blasten

Naarmate de myelodysplasie evolueert, kunnen onrijpe cellen of blasten zich ophopen in het beenmerg. Tegelijkertijd begint het bloed een tekort te vertonen aan één of meer van zijn noodzakelijke bestanddelen: ‘cytopenie’. Hoe talrijker de blasten in het beenmerg, hoe hoger het risico dat de myelodysplasie evolueert naar acute myeloïde leukemie (AML).

Geschreven door Dr Alain KentosHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Myelodysplasieën en beenmerg
Reclame