backtotop

Myelodysplasieën, beenmerg en bloedcellen

Myelodysplasie en bloedcellen

Rode bloedcellen

Dankzij het hemoglobine, dat hen trouwens de rode kleur geeft, brengen rode bloedcellen de noodzakelijke zuurstof tot bij de lichaamsweefsels. Ongeveer 90% van de patiënten met myelodysplasie heeft een hemoglobinegehalte dat lager is dan normaal. Een tekort aan rode bloedcellen wordt ‘anemie’ genoemd. Anemie is de vorm van cytopenie (tekort aan een type bloedcellen) die het vaakst voorkomt bij myelodysplasieën.

Witte bloedcellen

Het beenmerg maakt ook witte bloedcellen aan: deze voorkomen en bestrijden infecties. Er bestaan verschillende soorten witte bloedcellen: onder meer neutrofielen die vooral bacteriële infecties bestrijden, en lymfocyten die eerder virale infecties bestrijden. Bij bepaalde myelodysplasieën is het beenmerg niet in staat om een voldoende aantal witte bloedcellen aan te maken, in het bijzonder neutrofielen. Er is dan sprake van neutropenie.

Bloedplaatjes

Het beenmerg maakt ook bloedplaatjes aan. Die helpen bij de bloedstolling en zorgen ervoor dat bloedingen stoppen. Bij myelodysplasie kan het zijn dat de bloedplaatjes in onvoldoende hoeveelheden worden aangemaakt. Dat wordt ‘trombopenie’ genoemd.

Geschreven door Dr Alain Kentosvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Myelodysplasie en bloedcellen
Reclame