backtotop

Symptomen van multiple sclerose

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van MS?

Elke patiënt is anders

In een verder stadium van multiple sclerose (MS) zijn de symptomen wisselender. Gelukkig heeft een patiënt nooit alle symptomen tegelijk. Elke patiënt is anders, en alleen het toeval bepaalt waar er zich precies een plaque vormt in de hersenen en het ruggenmerg. Vergelijking met andere patiënten is dan ook zinloos

Symptomen van MS of van iets anders?

In het beginstadium van de ziekte kan de patiënt de ziektesymptomen vaak moeilijk onderscheiden van andere problemen, die er geen verband mee houden. Het is niet omdat iemand MS heeft, dat hij of zij niet ook een discushernia of een blaasinfectie kan krijgen, of bijziend kan worden. Hoe dan ook, als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden en hinderlijk/invaliderend zijn, moet u absoluut een arts raadplegen.

Enkele 'typische' symptomen van MS

  • Gevoelsstoornissen aan een lidmaat (armen, benen ...) of een deel ervan: verminderde gevoeligheid, branderig gevoel, prikkelingen, elektrische ontladingen.
  • Gezichtsstoornissen: de meest frequente aandoening is optische neuritis. De typische symptomen zijn: verminderd zicht uit één oog en veranderde kleurwaarneming aan datzelfde oog. Maar ook andere aandoeningen zijn mogelijk, zoals dubbel zicht (diplopie) of zwarte vlekjes (scotoom).
  • Coördinatiestoornissen die vooral veroorzaakt worden door aantasting van de kleine hersenen: moeite om precieze bewegingen uit te voeren, articuleerproblemen, evenwichtsstoornissen.
  • Krachtsvermindering aan één of meer ledematen.
  • Krachtsvermindering aan beide benen en gevoeligheidsverlies door aantasting van het ruggenmerg (myelitis).
  • Evenwichtsstoornissen door aantasting van de zogenaamde diepe gevoeligheid, d.w.z. het vermogen van het lichaam om zich te oriënteren in de ruimte.
  • Problemen om urine en stoelgang op te houden en seksuele problemen.

Overbelasting

Bij vermoeidheid, stress en infecties kunnen de symptomen opnieuw opduiken. De neuronen in de gezonde zones raken immers overbelast. De symptomen wisselen, maar er zijn geen nieuwe opstoten.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de meest voorkomende symptomen van MS?
Reclame
In Video's