backtotop

Symptomen van multiple sclerose

MS: hoe omgaan met de pijn?

Kenmerkende pijn van MS

Pijn kan verschillende vormen aannemen bij MS-patiënten. Ze kan:

  • aanhoudend of fluctuerend zijn,
  • lokaal of verspreid,
  • alleen voorkomen of in combinatie met gevoeligheidsverlies,
  • spontaan optreden of alleen bij contact...

De pijn kan ook uitgelokt worden door de stijfheid en de spasmen die karakteristiek zijn voor de ziekte (cf. spasmen).
Pijn bij MS is vaak het gevolg van een verstoorde prikkeloverdracht in de hersenen. In dat geval spreken we van neuropathische pijn.

Klassieke pijnstillers weinig doeltreffend

Als de pijn verband houdt met een verkeerde perceptie van gevoelens door de hersenen spreken we van neuropathische pijn. Die reageert meestal zeer slecht op de klassieke pijnstillers, zoals paracetamol (Dafalgan®) en ontstekingsremmers. In dat geval kunnen morfinederivaten (tramadol, codeïne, oxycodine, fentanyl...) noodzakelijk zijn.

Anti-epileptica en tricyclische antidepressiva

Om niet in een vicieuze cirkel te belanden waarbij de dosis voortdurend moet worden opgedreven, kunnen anti-epileptica en tricyclische antidepressiva nuttig zijn. Deze geneesmiddelen lijken te werken door de pijnneuronen te desensibiliseren en ervoor te zorgen dat ze minder snel overprikkeld raken.

Individuele aanpassing

Geen enkel van die geneesmiddelen kan voor alle patiënten soelaas bieden. Ze hebben trouwens allemaal bijwerkingen, die verschillen van persoon tot persoon. Arts en patiënt moeten samen de meest geschikte medicatie en dosis zoeken, en dat vergt tijd.

En als het niet werkt?

Soms is het enkel mogelijk de pijn draaglijk te maken in plaats van ze te doen verdwijnen. Als neuropathische pijn langer dan zes maanden aanhoudt, ondanks een aangepaste behandeling, kan het noodzakelijk zijn om gespecialiseerde pijnbehandelingsteams in te schakelen.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Symptomen - MS: hoe omgaan met de pijn?
Reclame
In Video's