backtotop

Symptomen van multiple sclerose

Multiple sclerose: intellectuele stoornissen

Neuronen sterven af

Intellectuele stoornissen bij MS hangen rechtstreeks samen met het afsterven van neuronen in de hersenen. Tijdens het ziekteproces van MS worden sommige axonen, de verbindingskabeltjes tussen de neuronen, beschadigd en letterlijk doorgesneden. Daardoor beginnen de neuronen te degenereren en sterven ze af. Als de letsels toenemen, sterven er ook meer neuronen af en beginnen de hersenen minder goed te functioneren.

Brein werkt trager

De patiënt wordt niet zomaar ineens dement of krijgt niet eensklaps geheugenverlies of spraak- of redeneerstoornissen. De hersenen werken gewoon trager en zijn sneller verzadigd. De eerste intellectuele stoornissen die optreden, zijn dan ook concentratiestoornissen, trager denken en een verslechterd kortetermijngeheugen. Deze stoornissen verschillen schijnbaar niet van die bij vermoeide of angstige personen. Wie is nog nooit vergeten waar hij zijn balpen heeft gelegd? Wie heeft nog nooit moeite gehad om een discussie te volgen met verschillende personen? Of om geconcentreerd te blijven tijdens een vergadering? Enzovoort.

Verstoring van het beroeps- en sociaal leven

Bij patiënten met intellectuele stoornissen worden die problemen frequenter en hinderen ze het beroeps- en sociaal leven. Bij twijfel kan een neuropsycholoog de intellectuele capaciteiten onderzoeken. Dit soort onderzoek geeft een beter beeld van welke capaciteiten precies behouden of aangetast zijn, met het oog op eventuele revalidatie.

Verergerende factoren vermijden

Er bestaan geen doeltreffende behandelingen om de intellectuele capaciteiten te verhogen. Het komt er dan ook vooral op aan om verergerende factoren te vermijden:

  • gebruik van kalmeer- of slaapmiddelen;
  • alcohol;
  • vermoeidheid;
  • stress.

Onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose ten slotte vertragen de vorming van nieuwe letsels en remmen op die manier de achteruitgang van de intellectuele capaciteiten af.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Symptomen - Multiple sclerose: intellectuele stoornissen
Reclame
In Video's