backtotop

Risicofactoren van multiple sclerose

De invloed van de leefomgeving op multiple sclerose

Wie in een gematigd klimaat leeft, loopt het meeste risico op MS

Epidemiologische studies hebben aangetoond dat de woonplaats onder de 15 jaar het risico op MS sterk beïnvloedt. Zo loopt iemand die is opgegroeid in intertropische gebieden (zwart Afrika bijvoorbeeld) minder risico om als volwassene MS te krijgen dan iemand die tot zijn 15de in een gematigde klimaatzone heeft gewoond, zoals België.

Iemand die in België geboren is en kort na zijn geboorte verhuisd is naar een tropisch gebied, loopt zeer weinig risico om MS te krijgen. Omgekeerd lopen mensen die afkomstig zijn uit intertropisch gebied, maar hun jeugd doorgebracht hebben in België, evenveel risico als de Belgen zelf.

Vele oorzaken die verband houden met de levensstijl

De betrokken omgevingsfactoren staan nog altijd niet vast en lopen wellicht uiteen: virale infecties in de kindertijd, luchtvervuiling, voeding, zonblootstelling...

Het is een illusie om te denken dat er maar één enkele oorzaak zou zijn, en het leidt ook alleen maar tot valse hoop. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een nauwe samenhang tussen milieu- en levensstijlfactoren. Zo gaat het overnemen van de westerse levensstijl in de ontwikkelingslanden helaas gepaard met een significante stijging van het aantal MS-gevallen in die landen. Bij mensen die hun aderen gezond houden (minder vet eten, minder zout, niet roken, sporten …), zien we een positief effect zowel op de evolutie van de ziekte als op de intensiteit van de symptomen. Dit is wellicht nog meer uitgesproken bij patiënten met bepaalde genetische varianten.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Oorzaken - De invloed van de leefomgeving op multiple sclerose
Reclame
In Video's