backtotop
Nieuws
MS: als de blaas niet meer luistert…

MS: als de blaas niet meer luistert…

De reden: een blaas die aan elke controle ontsnapt. Wat is er aan de hand? En wat zijn de oplossingen?

Reclame

Multiple sclerose en overactieve blaas

Veel patiënten met multiple sclerose klagen van een gestoorde werking van de blaas waardoor ze dringend moeten plassen en soms ook ongewild urine verliezen. Dit fenomeen noemt men overactieve blaas.

Wispelturige blaas en sluitspier bij ms

Om het fenomeen te begrijpen, moeten we eerst de normale werking van de blaas verklaren. De blaas is een reservoir voor de urine. De wand van de blaas bestaat uit een spier die afgesloten wordt door een sluitspier, zeg maar een poort die de afvoer van urine regelt. Als de blaas een zeker volume bereikt heeft, voelen we de drang om te plassen. Eens we op het toilet zijn, trekt de blaasspier samen en ontspant de sluitspier zich waardoor urine de blaas kan verlaten. Deze vrij complexe mechanismen van samentrekking en ontspanning worden in de hersenen en in het ruggenmerg geregeld.

Letsels van multiple sclerose in de hersenen en het ruggenmerg kunnen de normale werking van de blaas verstoren. De blaas wordt overactief: de samentrekking ervan gebeurt volledig willekeurig.

Wat zijn de symptomen van een overactieve blaas?

Mensen met een overactieve blaas moeten dringend en vaak plassen, ook ’s nachts. Deze plasdrang, zelfs als de blaas niet gevuld is, kan ook gepaard gaan met urineverlies.

Mettertijd wordt de blaaslediging eveneens problematisch. De patiënt voelt dat hij dringend naar het toilet moet, maar eenmaal daar aangekomen, kan hij moeilijk of niet plassen waardoor de blaaslediging in het gedrang komt. Urine blijft te lang in de blaas staan met het gevaar op een urinewegontsteking.

Overactieve blaas: welke oplossingen?

Om de overactiviteit van de blaas te verhelpen, worden eerst de bekkenbodemspieren met oefeningen versterkt. Deze kunnen door een kinesitherapeut aangeleerd worden.

Daarnaast bestaan er doeltreffende geneesmiddelen om het ongewilde urineverlies te stoppen. Deze geneesmiddelen werken door bepaalde receptoren (voor acetylcholine) in de blaasspier te blokkeren. Zij verminderen de willekeurige contracties van de blaas.

Hoe erg uw blaasproblemen ook zijn, spreek erover met uw arts. Uw neuroloog kan u doorverwijzen naar een uroloog, die de beste oplossing voor uw probleem zal zoeken.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
In Video's