backtotop

Leven met multiple sclerose

Leeftempo en werkritme met multiple sclerose

Ken uw grenzen

Er bestaan geen regels die voor iedereen opgaan. Elke patiënt moet zijn eigen ritme vinden en volgen. Daarbij is het beter om even de riem af te leggen dan om u te forceren. Overdaad moet u immers meestal kort nadien bekopen met zware vermoeidheid. Dus beter een vrije zondag inlassen na een late zaterdagavond. Toch heeft overmatige activiteit in geen geval negatieve gevolgen voor het ziekteverloop zelf. Na een rustfase herstelt de patiënt in zijn vroegere toestand.

Een medische parttime

Vermoeidheid kan sommige patiënten verplichten om regelmatige rustpauzes en zelfs werktijdverkortingen in te lassen. Een werktijdverkorting moet idealiter een 'medische parttime' zijn, om uw recht op werkloosheidsuitkering en pensioen niet te verliezen. Concreet behoudt een werknemer zijn rechten, maar betalen de werkgever en het ziekenfonds elk 50%.

Laat u helpen

De maatschappelijk werkers van de Belgische MS-Liga en uw ziekenfonds kunnen u helpen om de mogelijkheden, de concrete financiële implicaties en de nodige stappen na te gaan. Sommige werkgevers zijn bereid om de werkomgeving en de werkuren aan te passen aan de specifieke problemen van de patiënt, maar ze zijn jammer genoeg zeldzaam.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Leven met - Leeftempo en werkritme met multiple sclerose
Reclame
In Video's