backtotop

Multiple sclerose: een link met zout?

Kan te veel zout eten het risico op bepaalde auto-immuunziekten vergroten? Men vermoedt dat een hoge zoutconsumptie de aanmaak van TH17-immuuncellen stimuleert en die zijn mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van bepaalde aandoeningen zoals multiple sclerose. Knaagdieren die een bijzonder zoutrijk dieet volgden, ontwikkelden zelfs een ernstigere vorm van de ziekte.

Een hoge zoutconsumptie stimuleert de aanmaak van TH17-immuuncellen

Om die eerste resultaten te bevestigen, is bijkomend onderzoek vereist. Ze hebben echter de verdienste dat ze de aandacht vestigen op onze zoutconsumptie. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om minder dan 5 g zout per dag te eten. Een volwassene in België consumeert gemiddeld 10,5 g zout ...

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Multiple sclerose: neuron, axon en myeline

Anatomie van een neuron Onze hersenen bestaan uit miljarden neuronen. Elk neuron bestaat op zijn (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Multiple sclerose: neuron, axon en myeline
Grijze en witte stof

Het hersenoppervlak, ook hersenschors (cortex) genoemd, bestaat uit grijze stof die vooral is (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Grijze en witte stof