backtotop

Behandeling van multiple sclerose

Behandeling van MS: Natalizumab (Tysabri®)

Principe

Natalizumab is  sinds eind 2007  beschikbaar. Het belet dat de witte bloedcellen kunnen binnendringen in de hersenen.. Het is momenteel de krachtigste onderhoudsbehandeling bij MS.

2/3 minder opstoten

Tijdens het onderzoek bleek dat Tysabri® de opstootfrequentie met 2/3 vermindert en de verergering van de handicap en de vorming van nieuwe letsels aanzienlijk vertraagt. Individueel betekent dit vooral dat bij heel wat patiënten geen activiteit van de ziekte werd vastgesteld, dat ze ‘in remissie’ waren. Het wordt één keer per maand via een infuus toegediend in een dagziekenhuis. De behandeling duurt één uur, gevolgd door één uur monitoring.

Buiten enkele zeldzame gevallen wordt het zeer goed verdragen en heeft het slechts weinig bijwerkingen. Aan dergelijke goede werking hangt echter een prijskaartje: door de immuniteit van de hersenen te verminderen, vergroot het risico op progressieve multifocale leuko-encelopahtie (PML), een zeldzame ontsteking van de hersenen. PML wordt veroorzaakt door een virus waarvan 55% van de bevolking gezonde drager is. Enkel patiënten die drager zijn van het virus, kunnen de ontsteking ontwikkelen. Dankzij regelmatige bloedonderzoeken en NMR’s kunnen we identificeren wie van de patiënten die natalizumab innemen, risico lopen op PML, of zelfs de infectie ontdekken nog voor er enige symptomen zijn.
Tysabri® is momenteel uitsluitend voorbehouden voor patiënten met een remittente en actieve vorm van multiple sclerose.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: Natalizumab (Tysabri®)
Reclame
In Video's