backtotop

Behandeling van multiple sclerose

Behandeling van MS: Teriflunomide (Aubagio®)

Principe

Teriflunomide is een actief bestanddeel afgeleid van leflunomide, een medicijn dat wordt gebruikt om reumatoïde artritis te behandelen. Het remt de vermeerdering en de functie van lymfocyten, belangrijke cellen van ons immuunsysteem. Het geneesmiddel is een pil die dagelijks moet worden ingenomen, heel eenvoudig te doen dus, waardoor het middel een belangrijke plaats zal innemen in de behandeling van multiple sclerose.

Bijwerkingen

Aubagio® heeft echter ook bijwerkingen, die over het algemeen goed worden verdragen. Dunner wordend haar, misselijkheid en diarree zijn de voornaamste. Uiteraard moet er ook aandacht worden besteed aan de interactie van dit middel met andere geneesmiddelen.

Net als bij interferonen, moet ook hier regelmatig een bloedonderzoek worden uitgevoerd, vooral tijdens het eerste jaar van de behandeling. Storingen in de leverenzymen en een daling van het aantal witte bloedcellen zijn namelijk mogelijk. Ook hier leiden deze storingen slechts zelden tot het stopzetten van de behandeling.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: Teriflunomide (Aubagio®)
Reclame
In Video's