backtotop

Behandeling van multiple sclerose

Kinesitherapie: essentieel om MS te behandelen

De hoeksteen van de behandeling

Kinesitherapie is de hoeksteen van een geslaagde behandeling van multiple sclerose. Elke patiënt moet idealiter kinesitherapie krijgen zodra hij last krijgt van krachtsverlies, evenwichtsstoornissen, onhandigheid, stijfheid en/of loopproblemen.

Kinesitherapie heeft een dubbele doelstelling: de symptomen van MS verlichten en voorkomen dat ze verergeren.

Een gespecialiseerde kinesitherapeut

De kinesitherapeut moet de behandeling aanpassen aan uw specifieke problematiek en uw deficits. Het is dan ook belangrijk om er één te vinden die ervaring heeft met neurologische patiënten. Net zomin als u een dermatoloog zou raadplegen voor de geneesmiddelenbehandeling van uw MS, is het een illusie om resultaten te verwachten van een kinesitherapeut die gespecialiseerd is in verzwikkingen en lumbago.

Een echte persoonlijke investering

Idealiter is er een goed contact tussen uw arts en uw kinesitherapeut, want dat verhoogt de slaagkansen van uw behandeling. Dat vereist ook uw medewerking en een flinke tijdsinvestering. Net zoals bij sporten zal kinesitherapie zelden goede resultaten opleveren bij minder dan twee sessies per week. Die investering is echter meer dan de moeite waard! Tijdsgebrek en vermoeidheid zijn vaak slechte excuses, gezien de verwachte win.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Behandeling - Kinesitherapie: essentieel om MS te behandelen
Reclame
In Video's