backtotop

Behandeling van multiple sclerose

Behandeling van de opstoten van multiple sclerose

Een opstoot: de top van de ijsberg

Sommige letsels treffen gevoelige hersenzones en veroorzaken symptomen. Toch veroorzaken de meeste letsels geen symptomen. Meer dan de grootte van het letsel is het de plaats die de kans op en de ernst van de opstoot bepaalt. Als de symptomen van een opstoot invaliderend zijn, kan er een behandeling voorgesteld worden.

Elke plaque tast hoe dan ook de hersenreserves aan voor de toekomst, of ze nu een opstoot veroorzaakt of niet. De opstoot vormt immers maar het topje van de ijsberg.

Om sneller te recupereren...

De behandeling van de opstoot zorgt niet voor een betere recuperatie, zoals vaak gedacht wordt, maar wel voor een snellere recuperatie. Ondanks die behandeling kunnen er blijvende letsels ontstaan.

... maar niet beter

Na zes maanden zal de toestand van de patiënt nog altijd dezelfde zijn, of hij nu behandeld is voor zijn opstoot of niet. Een opstoot behandelen heeft dan ook maar één enkel nut: ervoor zorgen dat de zwaarste en hinderlijkste symptomen van multiple sclerose zo snel mogelijk overgaan. Behandeling heeft dus alleen maar zin als de opstoot invaliderend is en meer dan enkele dagen duurt.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van de opstoten van multiple sclerose
Reclame
In Video's