backtotop

Wat is multiple sclerose?

Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm?

De progressieve vormen verschillen sterk van de vormen met opstoten en remissies, zowel qua symptomen als qua verloop. Bij de progressieve vormen verergeren de symptomen geleidelijk, zonder ooit echt te verbeteren.

De secundair progressieve vorm

In een verder ziektestadium kunnen sommige patiënten met de remittente vorm neurologische symptomen krijgen die niet verbeteren, maar integendeel geleidelijk verergeren, zonder recuperatiefase.

Die geleidelijke en blijvende verergering van de symptomen na een periode van opstoten en remissies die meestal verschillende jaren duurt, is typerend voor de secundair progressieve vorm van multiple sclerose.

De primair progressieve vorm

In andere gevallen is de ziekte van bij het begin progressief. Met andere woorden: de symptomen verergeren geleidelijk vanaf het beginstadium van de ziekte, zonder recuperatiefase. In die gevallen spreken we van de primair progressieve vorm. Die vorm is zeldzamer, minder bekend en ook minder goed te behandelen. Waarschijnlijk gaat het hier om een andere aandoening van multipele sclerose met opstoten en remissies.

Gebrek aan (h)erkenning

Patiënten met de primair progressieve vorm herkennen zich maar weinig in de meest courante informatie over MS die ze vinden in brochures, boeken en op het internet of in gesprekken met andere patiënten.

Bovendien zijn deze patiënten weinig talrijk en moeilijk te behandelen. Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen is zeldzaam, om niet te zeggen onbestaande.

Geschreven door Dr. Emmanuel BartholoméHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Reclame
In Video's