backtotop
Nieuws
Zoom op neuritis opticus

Zoom op neuritis opticus

Neuritis opticus is vaak een van de eerste symptomen van multiple sclerose. Maar wat houdt het precies in? Dr. Antonella Boschi, neuro-oftalmologe in de Cliniques universitaires Saint-Luc (Brussel) geeft uitleg.

Reclame

Wat is neuritis opticus en wat zijn de symptomen?

Dr. Antonella Boschi: "Neuritis opticus is een ontsteking van de oogzenuw. In de grote meerderheid van de gevallen komt de ontsteking maar aan een oog voor. Bij mensen met multiple sclerose (MS) geeft dat een verminderde gezichtscherpte. De patiënt begint 'wazig' te zien en hij heeft de indruk van een grijsachtig vlies voor de ogen. De kleuren lijken minder contrastrijk, 'gebleekt', bijna pastel (vooral de rode kleur). Hij kan ook klagen over lichtverschijnselen: hij ziet 'sterretjes', flashes die opkomen bij het bewegen van de ogen. Daarna, in de volgende twee weken, kan de gezichtscherpte nog meer verminderen en er kan een bijna volledig gezichtsverlies optreden. In 95% van de gevallen is er ook tegelijkertijd of vooraf pijn, vooral bij oogbewegingen."

Is een neuritis opticus altijd een symptoom van multiple sclerose?

In België krijgt meer dan een derde van de MS-patiënten een of meer keer een neuritis opticus, vooral in het begin van de ziekte. Maar ook andere ziekten kunnen een neuritis opticus veroorzaken: lupus, infectieuze hersenvliesontsteking, syfilis, ziekte van Lyme, tuberculose, ernstige infectie van de sinussen, enzovoort. Indien er reeds MS werd gediagnosticeerd, dan is een neuritis opticus ongetwijfeld een symptoom van deze aandoening. Zo niet dienen verdere onderzoeken te worden uitgevoerd om de diagnose van MS te bevestigen of uit te sluiten.

Hoe lang duurt een neuritis opticus?

Tussen de eerste symptomen en het begin van het herstel duurt de opstoot van ontsteking gemiddeld twee weken. Maar de pijn in het oog houdt meestal slechts drie tot vijf dagen aan. Die kan gemakkelijk worden verlicht met pijnstillers. In 90% van de gevallen is er met of zonder behandeling (cortison langs intraveneuze weg) bijna volledig herstel van het zicht in de loop van de volgende maand. Maar sommige patiënten herstellen langzamer (over twee of drie maanden). Soms geraakt hun gezichtsscherpte slechts gedeeltelijk hersteld. Bovendien kunnen de zichtstoornissen zich opstapelen als er zich herhaalde keren een neuritis opticus voordoet.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS

Deze vermoeidheid kent meerdere oorzaken Meer dan de helft van alle (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS
MS: sfincterstoornissen en seksuele stoornissen

Urogenitale symptomen: aandrang om te urineren of stoelgang te hebben; (…)

Multiple sclerose - Symptomen - MS: sfincterstoornissen en seksuele stoornissen
In Video's