backtotop
Nieuws
Werkgevers en MS: kan beter!

Werkgevers en MS: kan beter!

Mensen met multiple sclerose stoppen vaak met werken. Terwijl enkele aanpassingen op het werk al voldoende kunnen zijn om veel patiënten aan het werk te houden.

Reclame

Een studie over MS en werk

Werken is gezond, zowel fysiek als mentaal: u staat elke ochtend op met een doel, u voelt zich nuttig en u maakt deel uit van een team. Bovendien biedt werken de mogelijkheid om comfortabel te leven. Valt dat dan allemaal weg, zodra u multiple sclerose heeft? Niet altijd! Dankzij de huidige behandelingen en na enkele aanpassingen is het perfect mogelijk om te blijven werken. Toch blijkt uit een studie van de Internationale MS Federatie(1) dat 41% van alle MS-patiënten niet werkt. De helft zou zijn job in minder dan drie jaar na de diagnose opgeven. Belangrijkste oorzaak: een gebrek aan flexibiliteit van de werkgever.

Werkobstakels bij MS-patiënten

Volgens de ondervraagde MS-patiënten zou vermoeidheid de belangrijkste reden zijn om te stoppen met werken. Vermoeidheid is een frequent symptoom bij multiple sclerose waardoor het rendement vermindert, iets waar werkgevers het uiteraard moeilijk mee hebben. Ook mobiliteitsproblemen en zwaktegevoel worden ervaren als een grote belemmering op de arbeidsmarkt. Andere redenen zijn volgens MS-patiënten de onvoorspelbare werklast en de onmogelijkheid om even te pauzeren als ze daar behoefte aan hebben. Ten slotte vinden ze weinig steun bij de werkgever en de collega’s, die vaak weinig afweten van multiple sclerose.

Aanpassingen om aan het werk te blijven

Enkele eenvoudige werkaanpassingen kunnen het werkleven van de MS-patiënten nochtans veel aangenamer maken. Dat is ook de belangrijkste vaststelling van de studie. De werkgever kan bijvoorbeeld rustruimten beschikbaar stellen, de mogelijkheid geven om af en toe te pauzeren en hij kan glijdende werkuren toestaan. Bovendien zou de bedrijfswereld MS beter moeten leren kennen. Want de clichés over multiple sclerose blijven nog altijd bestaan. Zo denken velen dat MS en werk niet samengaan. Niet alleen de collega’s veronderstellen dat, maar ook de patiënten zelf. Belangrijk is dus om van bij de diagnose alle mogelijkheden te kennen die kunnen helpen bij het werk. Na de diagnose van MS bent u dus niet verplicht uit de arbeidsmarkt te stappen. MS vergt wat aanpassingen, maar betekent zeker niet het einde van iemands carrière.

Bron: MSIF Survey on Employment and MS, Multiple Sclerosis International Federation, April 2010

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Behandeling van MS: Natalizumab (Tysabri®)

Principe Natalizumab is  sinds eind 2007  beschikbaar. Het belet dat de witte bloedcellen (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: Natalizumab (Tysabri®)
Behandeling van MS: dymethylfumaraat (Tecfidera®)

Wordt in België nog niet terugbetaald Dymethylfumaraal (verkocht onder de naam Tecfidera) is een (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: dymethylfumaraat (Tecfidera®)
In Video's