backtotop
Nieuws
Welke soorten pijn bij MS?

Welke soorten pijn bij MS?

Zo’n 30 tot 40% van de patiënten met multiple sclerose zal in de loop van zijn ziekte pijn krijgen die verband houdt met MS. Maar MS is niet altijd de oorzaak van deze pijn. Een overzicht.

Reclame

De soorten pijn onderscheiden

Mensen met multiple sclerose kunnen pijn hebben. Maar niet elke pijn wordt ook veroorzaakt door MS. Zij kunnen bijvoorbeeld ook gewoon tand- of maagpijn hebben. Toch hebben MS-patiënten soms de neiging om elke pijn toe te schrijven aan een nieuwe en beangstigende MS-opstoot.

Een goede beschrijving van de pijn en een uitgebreid klinisch onderzoek door een arts zijn dus essentieel om het onderscheid te maken tussen pijn als rechtstreeks gevolg van MS, pijn als onrechtstreeks gevolg van MS, en pijn zonder verband met MS. En dat is belangrijk omdat de behandeling verschillend is.

Spier- en skeletpijn

MS-patiënten kunnen pijn hebben als onrechtstreeks gevolg van hun ziekte. Dat is meestal spier- en skeletpijn. Bijvoorbeeld iemand die moeilijk stapt, door multiple sclerose, kan schouderpijn hebben door het gebruik van krukken, of rugpijn wanneer hij/zij door zijn/haar ziekte niet meer symmetrisch kan stappen.

Neuralgische pijn

De pijn die MS-patiënten voelen, kan het gevolg zijn van zenuwletsels, van het ruggenmerg tot de hersenen: dat noemt men "neuralgische" pijn.

Deze pijn is dan het rechtstreekse gevolg van aantasting van de myelineschede van de uitlopers van de zenuwcellen tot ontaarding van de zenuwcellen zelf.

De hersenen of het ruggenmerg interpreteren bepaalde "normale" sensaties op een verkeerde manier.

Hoe neuralgische pijn herkennen?

Neuralgische pijn bij MS kan zich voordoen als een verminderde, verhoogde, of gestoorde gevoeligheid van de huid: tintelingen, prikkelingen, brandende pijn, elektrische ontladingen, stekende pijn…

De pijn kan continu of paroxystisch (korte acute aanval) zijn, spontaan of het gevolg van een normale niet-pijnlijke prikkel (beweging, aanraking, lichte druk). Deze pijn kan overal in het lichaam optreden: armen, benen, gezicht, borst…

Een typisch voorbeeld

Het klassieke voorbeeld van neuralgische pijn is de trigeminusneuralgie. Zij veroorzaakt een schietende hevige pijn in het aangezicht aan één zijde (wang, bovenkaak en onderkaak). Deze pijn is heel invaliderend omdat die zo heftig is. Hoewel de pijn maar kort duurt, zitten de mensen vaak in angst te wachten op een volgende pijnscheut.

Neuralgische pijn kan het eerste symptoom van MS zijn, maar kan ook in het latere verloop van de ziekte optreden. Jongeren en ouderen kunnen getroffen worden.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
In Video's