backtotop
Nieuws
Water brengt MS tot rust

Water brengt MS tot rust

Hydrotherapie helpt de symptomen van multiple sclerose bestrijden. De behandeling is bovendien een uitstekende vorm van lichaamsbeweging en een goede revalidatietechniek.

Reclame

De kracht van het water

Water beschikt over tal van krachtige eigenschappen: het is onder andere rustgevend, ontspannend, stimulerend. Deze eigenschappen kunnen voordelig zijn voor mensen met multiple sclerose, al verschilt dat van persoon tot persoon. Lichaamsbeweging in het water zou bijvoorbeeld de pijn verzachten en spasmes verminderen. Maar ze kan ook de mobiliteit verbeteren, en vermoeidheid en depressie tegengaan (1).

Er is wel een groot probleem: de temperatuur van het water. Sommige MS-patiënten zijn overgevoelig voor warmte. Deze behandeling is bijvoorbeeld niet geschikt voor wie zeer moe wordt na een sessie in warm water. Anderzijds heeft de warmte een ontspannend effect, helpt ze tegen de spasticiteit en verzacht ze de pijn.

Betere mobiliteit en evenwicht

Water heeft een belangrijk kenmerk: mensen voelen erin zich lichter. U beweegt gemakkelijker en in grotere slingerbewegingen. Als iemand door multiple sclerose minder goed beweegt, kan hij dankzij het water opnieuw vlotter bewegen.

Wat kan ik zoal doen in het zwembad?

Alles hangt af van persoon tot persoon. U kunt bijvoorbeeld gewoon zwemmen. De manier van zwemmen, het aantal lengtes enz. kunnen makkelijk aangepast worden aan uw vorm van de dag.

Aquagym biedt ook verschillende voordelen. U kunt aan uw evenwicht werken zonder het risico te lopen op een val. Maar u kunt ook de coördinatie van uw lichaamsdelen verbeteren. Dankzij de kracht van het water kunt u bovendien uw spieren versterken.

Revalidatie in het water

Het zwembad is een uitstekende plaats om te revalideren. Water heeft een dragende kracht, waardoor u gemakkelijker recht kunt blijven staan. Zelfs als uw spierstelsel normaal gezien het lichaam niet volledig kan ondersteunen. Bij verzwakte benen kan de zwembadactiviteit een groot voordeel bieden.

Verbetering van de bloedsomloop

Bij een slechte spanning van de spieren kan er zich vocht ophopen in het weefsel. Dit fenomeen wordt oedeem genoemd. Dat vocht hoopt op omdat de aders de weefsels niet goed draineren. De druk van het water, vooral dan in de diepte, helpt de drainage door de bloedvaten te verbeteren.

Voorkom valpartijen aan het zwembad

Zich uitkleden, zwempak aantrekken, naar de douche stappen en dan naar het zwembad lopen: voor mensen met motorische of evenwichtstoornissen is dat soms niet zo eenvoudig. Probeer daarom deze gevaarlijke situaties uit de weg te gaan. Hoewel u uw wateractiviteiten perfect zonder begeleider kunt uitvoeren, rekent u misschien toch maar beter op iemand om naar het zwembad te gaan. Vraag bijvoorbeeld hulp aan de badmeester.

(1) Castro-Sánchez AM & al. , Hydrotherapy for the treatment of pain in people with multiple sclerosis: a randomized controlled trial., Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:473963. Epub 2011 Jul 14.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Leeftempo en werkritme met multiple sclerose

Ken uw grenzen Er bestaan geen regels die voor iedereen opgaan. Elke patiënt moet (…)

Multiple sclerose - Leven met - Leeftempo en werkritme met multiple sclerose
Kinesitherapie: essentieel om MS te behandelen

De hoeksteen van de behandeling Kinesitherapie is de hoeksteen van een geslaagde (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Kinesitherapie: essentieel om MS te behandelen
In Video's