backtotop
Nieuws
Wat doen in geval van neuritis optica?

Wat doen in geval van neuritis optica?

30 tot 40% van de MS-patiënten wordt minstens eenmaal met neuritis optica geconfronteerd. Wat moet u in dat geval doen? Hoe kan u de hinder beperken en behandelen?

Reclame

Neuritis optica is een ontsteking van de nervus opticus of oogzenuw die vaak slechts één oog treft. De ontsteking manifesteert zich door een verminderde gezichtsscherpte, het zien van vonken of flitsen en/of pijn achter in het oog, vooral wanneer het oog in beweging is. Sommige maatregelen kunnen genomen worden om de hinder te beperken.

Neuritis optica behandelen of niet?

"Met of zonder behandeling, is in 90% van de gevallen de gezichtsscherpte van de patiënt na enkele weken opnieuw bijna volledig normaal, verklaart dr. Antonella Boschi, neuro-oftalmologe in de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel. Maar als de gezichtsscherpte lager is dan 5/10 of als beide ogen getroffen zijn, kan men behandelen met bijvoorbeeld intraveneuze cortisone-injecties. Met deze behandeling is het mogelijk de pijn te verlichten en iets sneller opnieuw te beschikken over de gezichtsfunctie."

Neuritis optica: de pijn verlichten

In 95% van de gevallen, wordt neuritis optica ofwel voorafgegaan door pijn, ofwel gaat ze ermee gepaard. "De patiënt heeft pijn wanneer zijn oog in beweging is of hij klaagt over een diffuse spontane pijn achter de oogbol." De pijn houdt drie tot vijf dagen aan en kan gemakkelijk verzacht worden door pijnstillers of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen te nemen, zoals paracetamol of ibuprofen.

Mag men autorijden wanneer men last heeft van neuritis optica?

De daling van de gezichtsscherpte kan zo erg zijn dat men met het getroffen oog praktisch niets meer ziet. En met één oog minder, verliezen we het besef van het reliëf, dat zeer belangrijk is om ruimte en afstanden in te schatten. Met een gezichtsscherpte lager dan 5/10, is een voertuig besturen een zeer riskante onderneming.

Neuritis optica en het licht

"Zoals dat het geval is met andere pathologieën van de oogzenuw, leidt neuritis optica tot fotofobie of lichtschuwheid, vervolgt dr. Boschi. De persoon in kwestie verdraagt geen daglicht of geen kunstlicht meer." Om deze hinder te verminderen, doet u er goed aan een zonnebril te dragen, fel licht te vermijden en de intensiteit van de binnenverlichting te verlagen. Is deze verlichting niet regelbaar, dan kan u ze dimmen door gebruik te maken van gordijnen, stoffen?

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's