backtotop
Nieuws
Vermoeidheid door MS: welke oplossingen bestaan er?

Vermoeidheid door MS: welke oplossingen bestaan er?

Vermoeidheid komt vaak voor als symptoom van multiple sclerose. Enkele tips om met de onverklaarbare uitputting om te gaan.

Reclame

Vermoeidheid: dagelijkse kost bij MS

Ongeveer 75% van de MS-patiënten klagen over langdurige of onderbroken vermoeidheid (1), een symptoom dat de dagelijkse routine kan verstoren. U zal immers niet meer hetzelfde levensritme kunnen hanteren als voordien. Bovendien kan deze vermoeidheid leiden tot onbegrip van uw omgeving, en van uw werkgever. Volgens een studie van de Internationale Federatie voor MS-verenigingen is vermoeidheid de eerste oorzaak om te stoppen met werken (2).

Onderscheid tussen vermoeidheidstypes

Als u regelmatig oververmoeid bent, praat er dan over met uw neuroloog. Hij zal in de eerste plaats de andere bronnen van vermoeidheid, bijvoorbeeld vermoeidheidsapneu of neveneffecten tengevolge van een geneesmiddel, buiten beschouwing halen. Ook depressie is een mogelijke oorzaak en treft 50% van de MS-patiënten (3).

Vermoeidheid door MS kan twee vormen aannemen:

  • enerzijds een overweldigende vermoeidheid die plots en zonder reden opkomt. Dat kan zelfs bij het opstaan. Oorzaak kan onder meer een gebrek aan biochemisch evenwicht in de hersenen zijn;
  • anderzijds kan de patiënt sneller vermoeid raken bij een inspanning. Hij zal sneller moe zijn, terwijl hij minder activiteiten doet dan normaal.

Bijkomende symptomen zijn mogelijk, zoals visuele vermoeidheid of concentratieverlies.

Bijna geen medische behandeling

Omdat de oorzaken van deze vermoeidheid nog niet echt gevonden zijn, bestaat er bijna geen behandeling. Het antivirale geneesmiddel Amantidine helpt enkele patiënten. Onderzoekers weten nog altijd niet waarom. Andere producten worden soms ook voorgeschreven, maar hun efficiëntie blijft controversieel. Dat is onder meer het geval met het stimulerende geneesmiddel Modafinil of met 4-aminopyridine, een middel dat vermoeidheid tegengaat door de zenuwgeleiding te verbeteren.

Beheers de vermoeidheid

Tegen vermoeidheid bestaat er slechts een oplossing: maak tijd voor uzelf. Hetzelfde ritme als voorheen proberen aan te houden, zal u nog meer vermoeien. Hoe moeilijk het ook is om dit te aanvaarden, u zal uw dagelijkse activiteiten moeten aanpassen. Verminder de tijd om te werken en voorzie rusttijden bij het indelen van uw activiteiten. Ook het sociale leven vormt een bron van vermoeidheid. Hier is planning eveneens belangrijk: voorzie een rustperiode voor en na het weekend, als u met vrienden wilt uitgaan. Ook al voelt u zich goed, maak u niet te moe: hou rekening met uw grenzen. Sporten kan het uithoudingsvermogen verbeteren. Maar volg een aangepast en progressief programma, indien mogelijk met raad van een kinesist.

(1) Lerdal A, Celius EG, Krupp L, Dahl AA, A prospective study of patterns of fatigue in multiple sclerosis, Eur J Neurol. 2007 Dec;14(12):1338-43. Epub 2007 Sep 26.

(2) MSIF Survey on Employment and MS, Avril 2010

(3) Siegert RJ, Abernethy DA., Depression in multiple sclerosis: a review, J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2005 Apr;76(4):469-75.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe de symptomen van MS behandelen?

Behandeling van de ziektesymptomen heeft geen enkel effect op het ziekteverloop of op (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Hoe de symptomen van MS behandelen?
Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS

Deze vermoeidheid kent meerdere oorzaken Meer dan de helft van alle (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS
In Video's