backtotop
Nieuws
Uw geneesmiddel verliezen op reis: wat moet u doen?

Uw geneesmiddel verliezen op reis: wat moet u doen?

Stel: u verliest uw geneesmiddel tegen MS in het buitenland. Geen paniek: er bestaan oplossingen. Op voorwaarde dat u vooraf uw voorzorgen hebt genomen!

Reclame

Diefstal, verlies, beschadiging tijdens het transport, vergeten van documenten die u verplicht moet tonen aan de douane... Kortom, op reis kunt u uw geneesmiddel tegen multiple sclerose op 1.001 manieren kwijtraken. Wat moet u doen als u dat overkomt' Alles hangt af van de duur van uw reis en van de voorzorgen die u vóór uw vertrek hebt genomen.

Bij een kort verblijf

Keert u over enkele dagen al terug, dan is het geen ramp. Aangezien een ms-geneesmiddel per definitie een langetermijnbehandeling is, heeft een beetje vertraging in het behandelingsprogramma geen gevolgen voor uw toestand en zal dit evenmin nieuwe opstoten veroorzaken. Breng uw arts op de hoogte als u terug bent en begin weer uw geneesmiddel te nemen zoals gewoonlijk.

Bij een lang verblijf

Trekt u verschillende weken of zelfs maanden naar het buitenland, dan koopt u beter nieuwe geneesmiddelen. Vraag voor het vertrek aan uw arts om u één of twee voorschriften op te maken, 'voor het geval dat'. Liefst in het Engels, als u naar een niet-Nederlands- of niet-Franstalig land reist. Aangezien niet alle moleculen overal gecommercialiseerd worden onder dezelfde merknaam, gebruikt hij bij voorkeur de internationale nomenclatuur van uw geneesmiddel.

Een goede verzekering

Voorzichtigheidshalve is het hoe dan ook aan te raden om een bijstandsverzekering te nemen in het buitenland. Verliest u uw geneesmiddelen, dan worden die u dankzij deze verzekering binnen 24 uur opgestuurd, waar u ook bent. Zo nodig hebt u zelfs recht op een intraveneuze behandeling in een aangepast medisch centrum.

Nog enkele laatste tips

  • Koop uw geneesmiddelen alleen in een erkende apotheek, om slechte kwaliteit of namaak te vermijden.
  • Geneesmiddelen kopen in het buitenland kan (zeer) duur uitvallen. Vergeet dus niet uw Europese ziekteverzekeringskaart mee te nemen en ze te tonen aan het lokale gezondheidspersoneel.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS

Deze vermoeidheid kent meerdere oorzaken Meer dan de helft van alle (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS
MS: sfincterstoornissen en seksuele stoornissen

Urogenitale symptomen: aandrang om te urineren of stoelgang te hebben; (…)

Multiple sclerose - Symptomen - MS: sfincterstoornissen en seksuele stoornissen
In Video's