backtotop
Nieuws
Sterk verband tussen MS en depressie?

Sterk verband tussen MS en depressie?

Depressies zijn een groot probleem bij mensen met multiple sclerose. Wat is het verband tussen beide aandoeningen ?

Reclame

Depressie en chronische ziekten

Een op twee mensen met multiple sclerose zal een ernstige depressie meemaken in zijn leven. Waaraan is dat risico op depressie te wijten? Is het een gevolg van het voorkomen van handicaperende symptomen: verlies van mobiliteit, verminderd gezichtsvermogen...? Put de voortdurende dreiging van een nieuwe opstoot de zenuwen uit' Dat is helemaal niet zeker! Chronische ziekten zijn natuurlijk een gunstig terrein voor het ontwikkelen van een depressie. In het geval van MS komt depressie echter frequent voor. Het verband tussen beide aandoeningen lijkt dan ook - althans gedeeltelijk - van een andere aard.

Een lichamelijk verband tussen MS en depressie

In een studie gepubliceerd in september jongstleden in Biological Psychiatry spreken vorsers van de Universiteit van California inderdaad van een lichamelijk verband tussen depressie en multiple sclerose. Deze onderzoekers hebben door middel van NMR (beeldvorming door middel van nucleaire magnetische resonantie) de geatrofieerde gebieden bestudeerd van de hersenen van MS-patiënten en van mensen in goede gezondheid. Zij konden op die manier een concreet verband aantonen. De hippocampus, een gebied van de hersenen dat een rol speelt bij het geheugen en bij humeurstoornissen leek inderdaad geringer in volume bij de mensen met multiple sclerose.

Meer stress?

Door het analyseren van speekselstalen hebben de onderzoekers ook opgemerkt dat het gehalte cortisol - stresshormoon - bijzonder verhoogd was bij mensen met MS. Een atrofie van de hippocampus en een verhoogd gehalte cortisol in het lichaam zijn allebei biologische parameters die vaak gepaard gaan met perioden van ernstige depressie.

De depressie behandelen

Droefheid, verlies van belangstelling voor zaken waardoor men vroeger wel geboeid was, gebrek aan eetlust... Depressie is een ernstig probleem dat spijtig genoeg vaak wordt onderschat bij multiple sclerose. Nochtans reageert een depressie zeer goed op psychotherapie en op antidepressiva.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
In Video's