backtotop
Nieuws
Sporten met MS? Laat u coachen

Sporten met MS? Laat u coachen

Lichamelijk actief blijven met multiple sclerose is niet alleen mogelijk, maar zelfs warm aanbevolen. Eén voorwaarde: laat u begeleiden door een gespecialiseerde kinesitherapeut.

Reclame

Begeleide lichaamsbeweging als onderdeel van de behandeling van multiple sclerose

Regelmatige lichaamsbeweging is zeer goed voor personen met multiple sclerose.. Zo blijkt uit een grootschalige studie uit 2005 (1) dat beweging de spierfunctie, de inspanningstolerantie en de mobiliteit verbetert. Maar lichaamsbeweging bij MS is niet altijd zo eenvoudig. Welke sport is het meest aangewezen? Hoe kan de patiënt zijn inspanning aanpassen aan zijn gezondheidstoestand? Vandaar het belang van coaching door een gespecialiseerde kinesitherapeut.

MS en sport: de meerwaarde van een coach

Een coach helpt in de eerste plaats om patiënten op hun eigen tempo te laten bewegen, niet te veel en niet te weinig. Daarnaast motiveert hij hen om door te zetten, ondanks de hindernissen die met multiple sclerose gepaard gaan. Ten slotte kan een kinesitherapeut de oefeningen aanpassen aan eventuele handicaps, bijvoorbeeld een verminderde bewegingscoördinatie of evenwicht. Joggen, fitnessen, zwemmen of meer spectaculaire prestaties zoals de beklimming van de hoogste Marokkaanse berg: alle sporten zijn mogelijk, zolang de inspanning maar aangepast is aan de evolutie van de ziekte. En geef de voorkeur aan uithoudingssporten boven explosieve inspanningen; beter wandelen dan een partijtje tennis bijvoorbeeld.

CARE-MS: een hoopvol project

Al meer dan twee jaar bestudeert het RIZIV het project ‘Coached Aerobic Regular Exercise in Multiple Sclerosis’ (CARE-MS). Principe van CARE-MS? Sportsessies van anderhalf uur in plaats van individuele, klassieke kinesitherapiesessies van telkens 30 minuten. Daarbij begeleidt een kine-coach de patiënten in groepjes van vijf tot tien personen. Op het programma staan fitness, joggen en uithoudingstraining. Tot nog toe met goede resultaten: de sessies zouden doeltreffender en goedkoper zijn dan de klassieke oplossingen. Toch betaalt het RIZIV de sessies nog niet terug.

Coaching in de praktijk


In Vlaanderen kunt u via www.movetosport.be op zoek gaan naar een coach in uw buurt. In Franstalig België kunt u voor meer informatie over het bestaande coachingaanbod terecht bij de vzw BESEP (BE your Sporting hEalth Partner): www.besep.org.

(1) Rietberg MB et al., 2005 Cochrane Database Syst Rev Jan 25 Issue 1 : CD003980

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Diagnose van MS en depressie: de vicieuze cirkel doorbreken

Depressie bijna onvermijdelijk Het is normaal en zelfs te verwachten dat de (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Diagnose van MS en depressie: de vicieuze cirkel doorbreken
Cortisone als behandeling van een opstoot van MS

Een cortisonekuur Een opstoot behandelen met cortisone (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Cortisone als behandeling van een opstoot van MS
In Video's