backtotop
Nieuws
Slaapstoornissen bij MS: geen fataliteit

Slaapstoornissen bij MS: geen fataliteit

Stress, spasmen, dringend moeten plassen: de symptomen van multiple sclerose kunnen uw slaap danig verstoren. Aarzel niet om uw neuroloog te raadplegen, want er bestaan oplossingen.

Reclame

Van multiple sclerose tot slapeloosheid

U hebt multiple sclerose en kampt met slaapstoornissen? U bent lang niet de enige. Uit een studie blijkt namelijk dat bijna de helft (40%) van alle multiple sclerosepatiënten risico loopt op deze stoornissen(1). Moeilijk inslapen is de meest voorkomende klacht, op de voet gevolgd door regelmatig wakker worden.

Oorzaak? Symptomen van multiple sclerose

Wat is het verband tussen multiple sclerose en slapeloosheid? Slaapstoornissen zijn geen rechtstreeks gevolg van de ziekte, maar van de symptomen van MS.

De belangrijkste symptomen die met de vinger worden gewezen:

  • Stress of depressieve episodes kunnen uw slaap verstoren.
  • Nachtelijke pijn en spasmen (verhoogde spiertonus, die pijnlijk en handicaperend kan zijn) kunnen het inslapen bemoeilijken of u herhaaldelijk uit uw slaap halen.
  • Bij blaasproblemen bestaat de kans dat u ’s nachts af en toe moet opstaan om te gaan plassen.

Ook de corticosteroïden voor de behandeling van uw opstoten, kunnen uw slaap verstoren. Deze effecten zijn meestal van korte duur en worden spontaan behandeld door uw neuroloog.

Welke oplossingen bestaan er tegen slaapstoornissen?

Goed nieuws: de meeste van die hinderlijke symptomen kunnen minstens gedeeltelijk worden verlicht met geneesmiddelen. Die kunnen bijvoorbeeld de pijn, de spasmen of het dringend moeten plassen verminderen.

Praat erover met uw neuroloog

U slaapt niet goed? Praat er dan over met uw neuroloog en leg hem uw slaapproblemen uit. Er bestaan behandelingen die u kunnen helpen om de slaap beter te vatten. Bovendien vermindert een betere nachtrust automatisch uw vermoeidheid en verbetert op termijn ook uw levenskwaliteit overdag.

1 Consortium of Multiple Sclerosis Centers 24th Annual Conference and the Third Joint Meeting of Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (CMSC): Abstract S07. Presented June 4, 2010.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
In Video's