backtotop
Nieuws
Seks en MS: wat gebeurt er in bed?

Seks en MS: wat gebeurt er in bed?

Lukt het niet al te best meer in bed? Geen paniek: seksuele stoornissen komen vaak voor bij multiple sclerose, maar ze kunnen behandeld worden. Praat er snel over met uw neuroloog.

Reclame

Seksuele stoornissen komen voor bij 50 tot 70% van alle MS-patiënten. Minder libido of minder genot, pijn, verminderde vaginale vochtigheid, erectiestoornissen enz.: de problemen kunnen variëren. Eerste stap is de precieze oorzaak achterhalen, want er zijn er verschillende mogelijk.

Seksuele stoornissen: een symptoom van plaque?

Seks zit ook in het hoofd. Dat is bekend en het is heus niet alleen beeldspraak. Onze seksuele functies worden namelijk gestuurd door onze hersenen en ons ruggenmerg. Vormt er zich tijdens een ziekteopstoot een ’plaque’ in een zone die een rol speelt bij de seksualiteit, dan kan die zone daardoor aangetast worden.

Dit leidt dan tot erectie- en ejaculatiestoornissen, verminderde genitale gevoeligheid of zelfs hinderlijke gewaarwordingen, zoals prikkelingen, branderig gevoel enz. Maar geen paniek: de symptomen van multiple sclerose schommelen, vooral in het begin van de ziekte. Deze stoornissen kunnen tijdens de remissiefasen weer verdwijnen.

Ook geneesmiddelen kunnen boosdoener zijn

Geneesmiddelen veroorzaken vaak seksuele stoornissen. Daarom zal uw neuroloog alle behandelingen inventariseren die nefast kunnen zijn voor uw liefdesleven. Dat betekent niet dat u ze niet meer hoeft in te nemen. Want dat zou uw levenskwaliteit aantasten. Maar dat wil wel zeggen dat u ze goed moet doseren, kwestie van uw intieme leven niet in het gedrang te brengen. Eén zaak staat vast: de onderhoudsbehandeling die u zelf elke dag inspuit, tast uw seksuele functies niet aan.

Verminderd libido: de impact van MS-symptomen

Sommige symptomen van multiple sclerose kunnen u ook indirect parten spelen op seksueel vlak.

  • Spasticiteit: Dit symptoom veroorzaakt onwillekeurige bewegingen, zoals krampen en spasmen, en kan het vrijen bemoeilijken.
  • Inspanningsincontinentie: Er kan ongewild urineverlies optreden tijdens het orgasme. Een vervelende situatie die tot angst kan leiden bij de volgende seksuele betrekkingen.
  • Vermoeidheid: Die kan het libido sterk verminderen. U moet hiermee dus rekening houden bij de keuze van het tijdstip om de liefde te bedrijven. Ga daarom niet te laat ’naar bed’.
  • Depressieve toestand: Een depressie komt vaak voor bij multiple sclerose, wat kan leiden tot een verlaagd libido.

Praat er zo snel mogelijk over met uw neuroloog

Wacht niet om het probleem te bespreken met uw neuroloog. Er zijn tal van oplossingen beschikbaar. U kunt:

  • uw behandelingen aanpassen;
  • kinesessies volgen om de bekkenbodemspieren te versterken bij incontinentie;
  • de best mogelijke houdingen en tijdstippen zoeken voor het vrijen;
  • erover praten met een seksuoloog of een psycholoog;
  • erectiebevorderende geneesmiddelen of vaginale glijmiddelen gebruiken.

Let vooral op dat u niet in een vicieuze cirkel belandt waarbij seks automatisch angsten oproept. Hoe sneller u erover praat, hoe sneller u een bevredigend seksleven zult terugvinden.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's