backtotop
Nieuws
Overactieve blaas treedt vaak op bij MS

Overactieve blaas treedt vaak op bij MS

Een dringende plasdrang en urineverlies zijn symptomen die vaak voorkomen bij MS-patiënten. Gelukkig bestaan hiervoor behandelingen!

Reclame

Blaasstoornissen: raadpleeg uw arts

Zowat 75% van de mensen met multiple sclerose wordt vroeg of laat geconfronteerd met problemen om de blaas onder controle te houden (1). Hoewel dit probleem al in het begin van de ziekte kan opduiken, komt het vaker voor naar mate de ziekte verergert. Patiënten hebben het niet gemakkelijk om dit bijzonder vervelend onderwerp – nog steeds een groot taboe – te bespreken. Soms beschouwen ze dit probleem onterecht als ondergeschikt aan hun andere neurologische symptomen. Het is nochtans belangrijk de neuroloog hierover aan te spreken vanaf de eerste tekenen. Blaasstoornissen kunnen de professionele en sociale activiteiten, alsook het gezinsleven verpesten. Naar de film gaan? "Geen sprake van, ik zou mijn plaats driemaal moeten verlaten", zegt Maria, 49 jaar. Ook maaltijden met het gezin zijn niet vanzelfsprekend. "En dan hebben we het nog niet over de geur van enkele druppels urine die me de indruk geven dat ik vuil ben", vervolgt ze.

Overactieve blaas en incontinentie

Zeer vaak moeten plassen, 's nachts regelmatig opstaan om naar het toilet te gaan, de urine niet langer dan enkele tientallen seconden kunnen ophouden met het gevolg dat men vaak te laat is… Dat zijn de symptomen van een blaas die overactief geworden is. In plaats van zich alleen samen te trekken op het toilet, wordt de blaasspier geplaagd door onwillekeurige en overdreven reflexbewegingen, die leiden tot een dringende en oncontroleerbare behoefte om te plassen.

Doeltreffende behandelingen

Raadpleeg in ieder geval uw arts. Uw neuroloog kan u verwijzen naar een uroloog, die op zoek zal gaan naar de meest geschikte oplossing. Voor een betere controle van de dringende plasdrang worden meestal anticholinergica voorgeschreven. Deze geneesmiddelen beperken de werking van een door het lichaam aangemaakte chemische stof, acetylcholine. Die ligt aan de basis van de samentrekkingen van de blaasspier. Voor de lichte vormen van overactieve blaas wordt soms ook kinesitherapie aanbevolen. De therapie richt zich dan op de controle van de blaas. Echt vernieuwend is de injectie van botulinetoxine (botox) in de blaasspier om een betere controle te hebben over haar samentrekkingen. Deze behandeling wordt vandaag al vaak voorgeschreven, binnenkort wordt ze officieel erkend en dus ook terugbetaald.

(1) "Managing bladder symptoms in people with multiple sclerosis" Haslam C et al. Nurs Times. (2005)

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
In Video's