backtotop
Nieuws
Opstoot of verandering van symptomen?

Opstoot of verandering van symptomen?

Wazig zicht, prikkelingen in de voeten, onstabiele gang... Is het een opstoot of enkel maar een verandering van de symptomen?

Reclame

Wanneer spreken we van een opstoot?

Bij multiple sclerose spreken de artsen van een opstoot in drie gevallen:

  • als er een nieuw symptoom optreedt,
  • als er zich terug een symptoom voordoet dat verdwenen was,
  • als een symptoom dat al bestond duidelijk erger wordt.

Maar een verergering of het terug opduiken van een symptoom komt niet altijd overeen met een nieuwe opstoot. Soms gaat het enkel om een verandering van de symptomen.

De grens van 24 uren

In ieder geval dienen de symptomen minstens 24 uren aan een stuk door aan te houden om van een opstoot te kunnen spreken. Dus geen paniek als uw been wat prikkelt gedurende enkele uren of als uw wang verdoofd aanvoelt gedurende enkele tientallen minuten of zelfs enkele uren!

Toestanden van 'zwakte'

Als de lichaamstemperatuur stijgt, is het trouwens mogelijk dat reeds bestaande symptomen kunnen verergeren of dat oude symptomen tijdelijk terug kunnen voorkomen.
Schommelingen in de symptomen zijn dan niet te wijten aan een nieuwe opstoot maar houden verband met bijzondere uitwendige omstandigheden. Naast koorts kunnen trouwens ook warmte, vermoeidheid, slaap, stress en bij vrouwen de premenstruele periode een voorbijgaande verergering van symptomen veroorzaken.

Hoe reageren?

Het is belangrijk duidelijk een verschil te maken tussen een schommeling in de symptomen en een opstoot. Voor die twee verschijnselen is immers een zeer verschillende behandeling vereist. Schommelingen in symptomen kunnen worden beschouwd als een signaal van uw lichaam. Zij zijn een verwittiging dat het noodzakelijk is uw ritme te vertragen: rust eens wat!
Maar een opstoot dient onmiddellijk te worden behandeld met intraveneus cortison. Aangezien het niet altijd gemakkelijk schommelingen en opstoten van elkaar te onderscheiden, spreekt u er in geval van twijfel best over met uw neuroloog.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
In Video's