backtotop
Nieuws
Op weg naar een orale behandeling van MS?

Op weg naar een orale behandeling van MS?

Wat te denken over de nieuwste orale onderhoudsbehandelingen van multiple sclerose? Gedaan met de prik? Tekst en uitleg.

Reclame

Verschillende farmaceutische bedrijven bestuderen al jaren orale onderhoudsbehandelingen voor multiple sclerose. In januari gaf het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een vergunning om een eerste product op de markt te brengen. Maar wat betekent deze vooruitgang concreet voor u?

Relapsing-remitting MS

Wie komt in aanmerking voor deze nieuwe behandeling? De Belgische terugbetalingscriteria moeten nog vastgelegd worden, maar normaal gezien zullen ze gebaseerd zijn op de Europese normen. De behandeling zal in ieder geval alleen bestemd zijn voor relapsing-remitting MS. Dit zijn vormen waarbij opstoten en remissiefasen elkaar afwisselen.

Toch loopt er momenteel een nieuwe studie over de primaire progressieve vorm. Een mooi vooruitzicht, omdat er nog geen enkele doeltreffende behandeling is ontwikkeld voor deze vorm van multiple sclerose.

Een tweedelijnsbehandeling

Tweede criterium: deze behandeling mag alleen voorgeschreven worden in tweede lijn. Dus uitsluitend in gevallen waarin multiple sclerose resistent blijkt tegen de andere onderhoudsbehandelingen. De behandeling kan ook worden gebruikt in specifieke gevallen waarin de ziekte van bij het begin zeer actief is.

Comfortabel en doeltreffend

De belangrijkste troef van dit nieuwe type behandeling is uiteraard haar toedieningswijze in tabletvorm. Een belangrijke stap vooruit, want alle huidige MS-behandelingen worden toegediend via onderhuidse of intramusculaire injectie, of via infuus. De farmaceutische laboratoria hebben hun orale versies niet zomaar afgeleid van hun injectiemiddelen. Ook de werkingsmechanismen verschillen volledig. En voor dit eerste goedgekeurde geneesmiddel bleek het resultaat bijzonder doeltreffend.

Nog te recent

Een minpunt: het product is nog te recent om de bijwerkingen op lange termijn na te gaan. Ter vergelijking: de bijwerkingen van de prik worden al bijna twintig jaar lang bestudeerd. Er zijn ook bijwerkingen vastgesteld op korte termijn, onder meer hoge bloeddruk. Dit nieuwe geneesmiddel zal dan ook grondiger gevolgd moeten worden dan de huidige behandelingen. Om die reden wordt het slechts in de tweede lijn gebruikt. Toch blijft de risico-batenverhouding van de bijwerkingen zeer geruststellend. Dat blijkt uit het feit dat de Verenigde Staten het middel hebben goedgekeurd als eerstelijnsbenadeling.

Verschillende moleculen in de running

De race naar de orale behandeling is nog niet afgelopen. Verschillende moleculen zitten nog in een testfase. Sommige worden geweigerd terwijl ze veelbelovend leken, andere verrassen de wetenschappelijke wereld door hun onverwachte resultaten. We staan dus nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk. Het therapeutische landschap van multiple sclerose zal ingrijpend veranderen. Op termijn mikken de wetenschappers op een behandeling op maat van elke patiënt.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Behandeling van MS: bèta-interferonen (Avonex®, Betaferon® (…)

Principe van interferonen Bèta-interferon is een specifiek lichaamseigen eiwit, (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: bèta-interferonen (Avonex®, Betaferon® en Rebif®)
Behandeling van MS: glatirameeracetaat (Copaxone®)

Principe Glatirameeracetaat is een mengeling van stukjes eiwitten, peptiden die sterk op myeline (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: glatirameeracetaat (Copaxone®)
In Video's