backtotop
Nieuws
Multiple sclerose: mag ik zwanger worden?

Multiple sclerose: mag ik zwanger worden?

Een kind krijgen is een belangrijke fase in het leven van een koppel. Maar mag een vrouw met multiple sclerose wel een kind krijgen?

Reclame

Is de multiple sclerose in remissie?

Er zijn geen neurologische contra-indicaties om zwanger te worden als men multiple sclerose heeft. Door de zwangerschap zal de ziekte dus niet verergeren. Men denkt zelfs dat de zwangerschap een licht beschermend effect heeft. Om zwanger te mogen worden dient men echter wel in remissie te zijn (geen opstoten meer gedurende meer dan een jaar) en ook bepaalde immuunonderdrukkende geneesmiddelen niet te nemen zoals mitoxantrone.

Effect van de zwangerschap op de opstoten

Tijdens de zwangerschap vermindert het risico op een opstoot duidelijk, vooral tijdens de laatste drie maanden. Daardoor zou het feit van in verwachting te zijn even doeltreffend zijn als een gebruikelijke basisbehandeling! Na de bevalling echter gedurende de post-partum periode (tussen de bevalling en de eerste maandstonden) komen opstoten frequenter voor. Een vrouw op vijf zal een opstoot hebben gedurende die drie maanden. Dit verhoogd risico doet de positieve effecten gedurende de negen voorgaande maanden teniet.

Risico voor multiple sclerose bij het kind?

Omwille mogelijke genetische voorbeschikking, zou een kind van wie beide ouders multiple sclerose hebben 2,5% risico hebben om zelf die aandoening te krijgen. «Het risico is licht verhoogd maar blijft gering, aldus prof. Sindic, neuroloog in de Cliniques universitaires Saint-Luc. Vooral omdat het hier gaat om een aandoening die pas 20 tot 30 jaar later tot ontwikkeling komt en dan zullen er ongetwijfeld weer nieuwe behandelingen bestaan. Ik denk dat dit element geen factor moet zijn bij de beslissing om al dan niet zwanger te worden.»

De behandeling

Meestal wordt aangeraden de behandeling te onderbreken minstens drie maanden voor het stoppen met de anticonceptie. De basisbehandeling - immunomodulatoren - zoals bèta-interferon of glatirameeracetaat hebben echter wel geen gekende teratogene effecten. Die middelen veroorzaken geen misvorming van de foetus. Het is dan ook mogelijk deze geneesmiddelen verder te gebruiken totdat de zwangerschap is bevestigd door een test. De behandeling mag worden hervat onmiddellijk na de bevalling op voorwaarde dat de moeder geen borstvoeding geeft.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS

Deze vermoeidheid kent meerdere oorzaken Meer dan de helft van alle (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS
MS: sfincterstoornissen en seksuele stoornissen

Urogenitale symptomen: aandrang om te urineren of stoelgang te hebben; (…)

Multiple sclerose - Symptomen - MS: sfincterstoornissen en seksuele stoornissen
In Video's