De evolutie van multiple sclerose
Amerikaanse onderzoekers van het Center for Neurological Imaging uit Boston hebben de evolutie van multiple sclerose (MS) bestudeerd tijdens de verschillende seizoenen. Hopen de vallende bladeren zich op aan uw voordeur of staan de bomen in bloei? Blijkbaar zou de kans om nieuwe hersenletsels te ontwikkelen ( letsels die opstoten van multiple sclerose en dus nieuwe symptomen kunnen veroorzaken ) verschillen naargelang het seizoen...
MRI-scans in overvloed
Vierenveertig MS-patiënten hebben aan dit onderzoek deelgenomen. Deze vrijwilligers, die bovendien geen enkele behandeling volgden, aanvaardden om gedurende een volledig jaar MRI-scans (Magnetic Resonance Imaging) te ondergaan. In het begin van het onderzoek ging het om één scan per week, daarna om één scan per maand. In totaal werden 939 MRI-scans afgenomen. Op deze manier kon waardevolle informatie verzameld worden over de evolutie van de ziekte bij deze patiënten.
MS: de invloed van de seizoenen
Ook de weerkundige gegevens werden tijdens de duur van het onderzoek bijgehouden: de dagelijkse temperaturen, het aantal uren zonneschijn en de hoeveelheden neerslag. Waarom? Om deze gegevens te kunnen vergelijken met de resultaten van de MRI-scans en het opduiken van nieuwe hersenletsels.
Meer hersenletsels in de lente en in de zomer
Na vergelijking van de verschillende gegevens, bleek dat het risico op het ontwikkelen van nieuwe hersenletsels bijna tweemaal zo groot is in de lente en de zomer dan in de herfst en de winter. Bovendien blijkt multiple sclerose actiever te zijn bij hoge temperaturen of wanneer de zon vele uren schijnt.
Relevante gevolgen voor het onderzoek
Multiple sclerose is dus blijkbaar agressiever in de lente en zeker in de zomer. Maar waarom is zo'n ontdekking belangrijk? De voordelen voor het onderzoek naar multiple sclerose zouden wel eens belangrijk kunnen zijn. Het gebeurt bijvoorbeeld dat nieuwe behandelingen getest worden over een lange periode, soms gedurende een aantal maanden of zelfs een aantal jaren. Voortaan kan men er dus rekening mee houden dat er een verband bestaat tussen enerzijds het aantal nieuwe hersenletsels en anderzijds de seizoenen en het weer. Een stijging van het aantal letsels tijdens de warme maanden zou dan kunnen worden toegeschreven aan een seizoensgebonden gevolg van de ziekte en niet meer aan de mislukking van bijvoorbeeld de geteste behandeling. Kortom, de resultaten van nieuwe onderzoeken naar multiple sclerose zouden de werkelijkheid dichter benaderen, aangezien men over bijkomende parameters beschikt.