backtotop
Nieuws
MS: welke symptomen moet ik verwachten?

MS: welke symptomen moet ik verwachten?

Bij de diagnose van multiple sclerose (MS) horen meestal heel wat vragen. Onder meer over de evolutie van de ziekte en over de symptomen die zouden kunnen opduiken.

Reclame

Eva, 34 jaar, verlaat het ziekenhuis. Na een hele reeks onderzoeken, hebben de artsen haar de diagnose meegedeeld: multiple sclerose (MS). Haar neurologe heeft haar uiteraard uitgelegd wat haar te wachten stond: regelmatige onderzoeken, eventuele toekomstige opstoten... Eén vraag spookt echter constant door haar hoofd: welke symptomen moet ik verwachten?

MS: uiteenlopende symptomen

Multiple sclerose heeft talrijke, uiteenlopende symptomen: gevoels- of motorische stoornissen, gezichtsstoornissen, vermoeidheid... Ze zijn het gevolg van de vorming van plaques - die veroorzaakt zijn door ontstekingsreacties - in het centrale zenuwstelsel, met andere woorden in de hersenen en het ruggenmerg. Ten gevolge van die plaques ontstaan er problemen met het overbrengen van de zenuwimpuls, wat leidt tot het opduiken van symptomen. Welke symptomen verschijnen, is afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel getroffen is. Vormt een plaque zich bijvoorbeeld op de gezichtszenuw, dan is het zicht aangetast.

De evolutie van MS voorspellen

Niemand kan voorzien waar de volgende plaque zich zal vormen. Het is bijgevolg onmogelijk te voorspellen met welke symptomen een patiënt zal geconfronteerd worden. Wat we wel weten, is dat sommige vormen van de ziekte agressiever zijn dan andere. De artsen zijn dus in staat om op basis van sommige parameters de waarschijnlijkheid van een nieuwe opstoot te voorzien. Welke zijn die parameters? De leeftijd waarop de ziekte opgedoken is, de duur van de periode tussen de eerste opstoten, het aantal hersenletsels die via een MRI-scan gelokaliseerd werden. De schattingen van de artsen blijven uiteraard ruwe schattingen. De berekening is wat ze is en weinig kans op een opstoot hebben, betekent niet dat men er geen zal hebben!

Goedaardige vormen van MS

Er zijn ook patiënten die na de diagnose van multiple sclerose (MS) geen enkele opstoot meer hebben. Het gaat dan om een goedaardige vorm van de ziekte. De patiënten hebben één of twee opstoten. Een lumbale punctie en een MRI-scan bevestigen daarna de diagnose. Vervolgens gebeurt er jaren niets meer. Met andere woorden: de ziekte evolueert niet meer. Deze goedaardige vormen hebben betrekking op 10 tot 20% van de (volgens de gebruikte definitie) door multiple sclerose getroffen patiënten.

Iedere patiënt zijn eigen MS

Uiteenlopende symptomen, ernstige en minder ernstige gevallen, verschillende frequentie van de opstoten, beperkte voorspelbaarheid... U merkt het, multiple sclerose is een wispelturige ziekte die moeilijk af te bakenen is. Elke MS-patiënt is bijgevolg uniek. Probeer dus niet voor leerling-tovenaar te spelen door te voorspellen welke symptomen zullen opduiken, wanneer en in welke mate! Alleen de toekomst zal het ons leren. Na de diagnose van multiple sclerose, hebt u twee dingen te doen: luisteren naar het advies van uw arts en opnieuw normaal gaan leven.

Lees ook : Wat zijn de eerste symptomen van MS?

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
In Video's