backtotop
Nieuws
MS: waarom loopproblemen?

MS: waarom loopproblemen?

Loopproblemen zijn een van de belangrijkste symptomen van multiple sclerose. Wat is de precieze oorzaak? Tekst en uitleg.

Reclame

Multiple sclerose: zwakte en evenwichtsstoornissen

Loopproblemen bij multiple sclerose hebben niet één, maar tal van oorzaken.

Twee belangrijke mechanismen die het loopvermogen aantasten, zijn:

  • Zwakte in de onderste ledematen
  • Evenwichtsstoornissen

Aantasting van de kleine hersenen: een oorzaak van instabiliteit

Bij evenwichtsstoornissen behoudt de patiënt soms nog voldoende kracht in de benen, maar kan hij zich moeilijk verplaatsen door ernstige instabiliteit.

Als die instabiliteit veroorzaakt wordt door aantasting van de kleine hersenen, spreken we van ‘cerebellaire ataxie’. Dergelijke ataxie gaat gepaard met coördinatiestoornissen in de onderste en bovenste ledematen.

Verstoorde proprioceptie en evenwichtsstoornissen

Ook aangetaste zenuwvezels in de voeten en de benen kunnen evenwichtsstoornissen veroorzaken. Deze zenuwvezels zijn belangrijk, want ze zorgen voor een goede proprioceptie, dat is het vermogen om, zelfs met de ogen dicht, het eigen lichaam te situeren in de ruimte (het besef bijvoorbeeld dat u naar links of achterover buigt). Zijn de evenwichtsstoornissen het gevolg van een verstoorde proprioceptie, dan spreken we van ‘gevoelsataxie’.

Andere oorzaken van loop- en evenwichtsproblemen

Er bestaan nog andere verschijnselen die het loopvermogen kunnen aantasten bij MS, zoals spasmen. Bij spasmen verliezen de spieren hun normale soepelheid en blijven ze voortdurend onder spanning. De reflexen worden abnormaal fel, en het lopen gaat met horten en stoten, zoals bij een robot.

Uiteindelijk kunnen bij multiple sclerose verschillende van die symptomen – zwakte, spasticiteit, evenwichtsstoornissen – tegelijkertijd optreden, wat het lopen nog bemoeilijkt.

Preventie en behandeling van loop- en evenwichtsproblemen

U hebt zelf last van die problemen? Praat er dan over met uw arts. Er bestaan immers preventiemaatregelen en behandelingen, zoals evenwichtskinesitherapie, om het loopvermogen te verbeteren.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
In Video's