backtotop
Nieuws
MS: verzachten van de cognitieve problemen

MS: verzachten van de cognitieve problemen

Volgens een recente studie, zou intellectuele verrijking de cognitieve problemen, die geassocieerd worden met multiple sclerose, kunnen verzachten. Een woordje uitleg.

Reclame

MS en cognitieve stoornissen

De hersenletsels die veroorzaakt worden door de multiple sclerose, kunnen heel wat gevolgen hebben: verminderde gevoeligheid in een arm of been, gezichtsstoornissen, evenwichtsproblemen... De symptomen van de ziekte kunnen echter ook van cognitieve aard zijn. In dit geval, is het vermogen om kennis te vergaren (memoriseren, verwerking van informatie...) aangetast. Dit uit zich door leer- en concentratieproblemen, door vergetelheid... Deze symptomen kunnen een belangrijke impact hebben op de levenskwaliteit.

Worden de symptomen geassocieerd met de ernst van de multiple sclerose?

Onderzoekers van de Columbia University hebben geprobeerd een verband te ontdekken tussen intellectuele verrijking en cognitieve stoornissen bij MS. Ze hebben 44 patiënten gevolgd die sinds gemiddeld 11 jaar getroffen waren door multiple sclerose. Tijdens een aantal tests, hebben de onderzoekers een poging gedaan om het memorisatie- en taalverwervingsvermogen te evalueren. Deze gegevens werden nadien vergeleken met de aantastingsgraad van de hersenen (een criterium om de ernst van de ziekte te bepalen) en met het intellectueel verrijkingsniveau van de verschillende patiënten. Dit laatste begrip, op het eerste gezicht misschien een beetje vaag, werd gedefinieerd dankzij de woordenschattest van de Wechsler Abbreviated Scale of Intelligence. Volgens de auteurs, is de woordenschat de weerspiegeling van het scholingsniveau van de patiënten, van de hoeveelheid verwerkte lectuur... De resultaten waren overduidelijk: onder de patiënten met dezelfde graad van ernst van de ziekte, was de vermindering van de cognitieve capaciteiten beperkter bij de mensen met de grootste intellectuele verrijking.

Toepassingen in het dagelijkse leven

De intellectuele verrijking waarvan sprake in dit onderzoek, is echter het resultaat van een volledig leven. Het is dus onmogelijk een soort hersentraining op punt te stellen om als mirakeloplossing tegen MS te gebruiken. Tot welke toepassingen kunnen de resultaten van het onderzoek dan wel leiden? Zoals we weten, is multiple sclerose een evolutieve en moeilijk voorspelbare ziekte. Dankzij deze ontdekking zou men de mensen kunnen identificeren die het meeste risico lopen op problemen van cognitieve aard. Deze risicogroep zou dan kunnen genieten van een uitgebreider toezicht en van een vroegtijdige behandeling zodra de eerste cognitieve stoornissen verschijnen. Dit zou dan weer het risico op latere verergering kunnen beperken.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
In Video's