backtotop
Nieuws
MS: u speelt een belangrijke rol in het onderzoek

MS: u speelt een belangrijke rol in het onderzoek

Van diagnose tot behandeling werken onderzoekers constant aan de verbetering van de huidige behandeling van multiple sclerose (MS). Maar ook de patiënten hebben een belangrijke rol te spelen!

Reclame

De behandeling van MS verbeteren

Op zoek gaan naar nieuwe behandelingen, de diagnose verbeteren, minder bekende aspecten van de ziekte bestuderen, de doeltreffendheid van nieuwe geneesmiddelen testen... Dat allemaal doen de onderzoekers zonder verpozen om de behandeling te verbeteren van patiënten die getroffen zijn door multiple sclerose (MS). Patiënten die naar universitaire ziekenhuizen (UZ) gaan, waar zich de bakermat van het onderzoek bevindt, kunnen op deze manier een bijdrage leveren tot dit werk van lange adem.

Deelnemen aan het onderzoek naar MS

Alle Belgische universitaire ziekenhuizen hebben een onderwijs- en een onderzoeksactiviteit. Het onderzoek kan zeer verschillende vormen aannemen. Klinisch onderzoek bijvoorbeeld bestudeert en test nieuwe therapeutische geneesmiddelen. Dat gebeurt rechtstreeks in samenwerking met de patiënten. Geen paniek echter! Er is hier geen sprake van tovenaarspraktijken. Laten we het voorbeeld nemen van een nieuw geneesmiddel. Wanneer het uitgetest wordt bij patiënten, is het al meermaals gecontroleerd. Het wordt inderdaad eerst in vitro getest op cellen en in vivo op dieren, alvorens uitgetest te worden bij mensen. Deze stap is inderdaad de laatste voordat het geneesmiddel op de markt wordt gebracht. Het is de laatste fase van een onderzoek dat heel wat jaren in beslag heeft genomen. De interferonen en glatirameracetaat - die tegenwoordig vaak gebruikt worden voor de behandeling van multiple sclerose (MS) - werden in dit soort studies getest.

Waarborgen voor de patiënten

Het klinisch onderzoek biedt de patiënten een kans om te kunnen genieten van een vernieuwende behandeling wanneer bestaande geneesmiddelen niet toegelaten of weinig doeltreffend zijn of wanneer ze door de patiënt slecht verdragen worden. Om elk risico uit de weg te gaan, moet een ethisch comité het project goedkeuren en zich ervan verzekeren dat het risico waaraan de deelnemers blootgesteld worden redelijk is. Een regelmatige opvolging en een specifieke begeleiding zijn trouwens voorzien tijdens de volledige duur van de studie, en dat om onder meer het opduiken van eventuele bijwerkingen op te sporen. Bovendien kan de patiënt de studie voor bekeken houden zonder nadelige gevolgen voor zijn behandeling door de neuroloog.

Multiple sclerose beter leren kennen

Deze studies kunnen betrekking hebben op het testen van nieuwe geneesmiddelen, maar ook op het bestuderen van andere aspecten van multiple sclerose. Er kan bijvoorbeeld een nieuwe manier uitgetest worden om de diagnose te stellen of om minder bekende aspecten van de ziekte, zoals cognitieve stoornissen, te onderzoeken. Het voordeel voor de deelnemer is dus niet altijd meteen zichtbaar of voelbaar, maar door deel te nemen aan dit soort studies, kan men op de eerste plaats de wetenschap helpen om een stap vooruit te zetten. Alweer een nieuwe stap op weg naar een betere behandeling van de ziekte.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
Wat zijn de meest voorkomende symptomen van MS?

Elke patiënt is anders In een verder stadium van multiple sclerose (MS) zijn de (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de meest voorkomende symptomen van MS?
In Video's