backtotop
Nieuws
MS: reizen en behandelen

MS: reizen en behandelen

Op vakantie vertrekken terwijl u wordt behandeld voor multiple sclerose? Geen probleem! Op voorwaarde dat u enkele voorzorgen neemt voor en tijdens de reis.

Reclame

Als u uzelf inspuit voor MS, kunt u die ampullen meenemen op reis. Maar let op! Om geneesmiddelen te vervoeren dient u wel een en ander te organiseren.

Administratie

Vergeet in de eerste plaats niet dat als u een grens of een douanepost overschrijdt, u een officieel document (bij voorkeur in het Engels) dient te bezitten waarin uw ziekte is geattesteerd en u de toelating heeft om spuiten en producten te vervoeren. Dergelijk attest kunt u krijgen bij uw ziekenfonds of ziekenhuis. Het dient ingevuld en getekend door uw behandelende arts.

Goede temperatuur

De voornaamste uitdaging is dan uw medicatie op de goede temperatuur te bewaren tijdens heel het traject. Meestal is dat tussen 2 en 25°C (lees de bijsluiter). Boven of onder die temperatuur waarborgen de firma's niet dat het middel nog doeltreffend is.

In het vliegtuig

In het vliegtuig neemt u uw medicatie best mee in de handbagage. Anders is er immers risico op bevriezing en beschadiging bij het behandelen en vervoeren van de bagage. In sommige toestellen is er een koelkast aan boord. Vraag aan de vliegtuigmaatschappij of u uw medicatie tijdens de vlucht daarin kan bewaren. Als u twijfelt, doe ze dan in een koeltas.

In de auto of trein

Als u met de wagen of trein reist en zeker als er risico is op hoge temperatuur, dient u uw medicatie in een koelbox te vervoeren. Hierbij dienen 2 voorzorgen genomen:

  • Om te vermijden dat het middel bevriest, let erop dat de ampullen met het geneesmiddel niet rechtstreeks in contact komen met het koelelement.
  • Afhankelijk van de grootte van de ampullen en van de koelbox, hebben de koelelementen een beperkte autonomie. De temperatuur blijft maar enkele uren laag. Indien nodig, dient u de koelelementen onderweg te vervangen.
Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS

Deze vermoeidheid kent meerdere oorzaken Meer dan de helft van alle (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Vermoeidheid: veel voorkomend symptoom van MS
Hoe de symptomen van MS behandelen?

Behandeling van de ziektesymptomen heeft geen enkel effect op het ziekteverloop of op (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Hoe de symptomen van MS behandelen?
In Video's