backtotop
Nieuws
MS: nieuwe mogelijkheden voor de behandeling

MS: nieuwe mogelijkheden voor de behandeling

Een ontdekking van Chinese onderzoekers opent nieuwe perspectieven voor de behandeling en diagnose van multiple sclerose (MS).

Reclame

De oorzaken van multiple sclerose beter begrijpen

Multiple sclerose is geen zeldzame ziekte. In ons land treft ze tussen 10.000 en 12.000 mensen. Sommige mechanismen van de ziekte kunnen nog steeds niet verklaard worden en tot op vandaag bestaat er geen curatieve behandeling. Onderzoekers blijven nochtans vooruitgang boeken, zoals blijkt uit de ontdekking van Chinese wetenschappers. Dezen zijn erin geslaagd een microRNA te isoleren, een deeltje van ons genetisch erfgoed dat nauw verbonden lijkt met de productie van sommige cellen van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor multiple sclerose. Tijdens onderzoek bij muizen, hebben de onderzoekers kunnen vaststellen dat er een verband bestaat tussen deze microRNA en de ernst van de multiple sclerose.

Nieuwe mogelijkheden voor de behandeling

De onderzoekers hebben bij sommige patiënten ook vastgesteld dat ten gevolge van een corticoïdenbehandeling, de behandeling die gewoonlijk tijdens een opstoot wordt voorgeschreven, deze microRNA minder aanwezig was. Het zou dus ook mogelijk moeten zijn op deze microRNA in te werken. Deze mogelijkheid blijft uiteraard theoretisch, maar ze zal misschien ooit leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen. En dus ook van nieuwe behandelingen tegen multiple sclerose.

De diagnose van multiple sclerose vergemakkelijken

Dezelfde microRNA zou de diagnose van multiple sclerose misschien ook kunnen vergemakkelijken. Op dit ogenblik, is de diagnose hoofdzakelijk gebaseerd op de aanwezigheid van verschillende neurologische symptomen, namelijk wanneer de ontsteking het zenuwstelsel aantast en een aantal symptomen uitlokt: daling van het gezichtsvermogen, over minder kracht beschikken, enz. De diagnose wordt meestal pas gesteld na enkele opstoten. Het is bovendien soms moeilijk multiple sclerose te onderscheiden van andere inflammatoire aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals neuromyelitis optica (de ziekte van Devic). Het is dus echt niet gemakkelijk om de diagnose van multiple sclerose te stellen.

De ontdekking van deze microRNA zou de taak van de artsen dus kunnen vergemakkelijken. Hij is inderdaad gemakkelijk opspoorbaar in het bloed. Zijn vrij duidelijke aanwezigheid en het feit dat hij geassocieerd wordt met een bijzonder eiwit zouden dus een nauwkeurigere diagnose van multiple sclerose mogelijk moeten kunnen maken. Zijn aanwezigheid zou ook kunnen leiden tot een betere evaluatie van de doeltreffendheid van een behandeling.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's