backtotop
Nieuws
MS: minder injecties dankzij langwerkende geneesmiddelen

MS: minder injecties dankzij langwerkende geneesmiddelen

Er wordt steeds meer rekening gehouden met het comfort van MS-patiënten. Zo zijn er op de Belgische markt sinds kort langwerkende injecteerbare geneesmiddelen beschikbaar, waardoor de patiënt minder inspuitingen hoeft te krijgen. 

Reclame

Twee nieuwe vormen van injecteerbare geneesmiddelen doen hun intrede in het therapeutische landschap van multiple sclerose (MS):

  • Plegridy®, dat sinds 1 augustus 2015 terugbetaald wordt in België. Het gaat om de gewijzigde (‘gepegyleerde’) vorm van een bèta-1a-interferon. Plegridy® moet slechts één keer om de twee weken subcutaan worden toegediend. Zijn chemisch gezien stabielere vorm verlengt zijn levensduur in het organisme.
  • Copaxone® 40mg/ml (glatirameeracetaat), dat vanaf 1 januari 2016 wordt terugbetaald. Deze nieuwe versie van Copaxone® 20mg/ml halveert de injectiefrequentie (drie per week in plaats van één per dag).

Deze geneesmiddelen zijn allebei geïndiceerd voor personen met een recurrent-remittente (‘relapsing-remitting’) vorm van MS.

Plegridy® en Copaxone® 40mg/ml: welke doeltreffendheid? Welke bijwerkingen?

De doeltreffendheid van Plegridy® en Copaxone® 40 mg/ml is vergelijkbaar met de huidige injecteerbare eerstelijnsgeneesmiddelen. Ze verminderen de frequentie van de opstoten met ongeveer 30%, verlagen het risico op nieuwe, via MRI (magnetische resonantie) opspoorbare letsels en helpen de verergering van de handicap op korte en middellange termijn af te remmen.
Deze geneesmiddelen hebben dezelfde bijwerkingen als bèta-interferon en glatirameeracetaat: een vaak voorbijgaand pseudogrippaal syndroom bij de start van de behandeling (voor bèta-interferon) en huidreacties als gevolg van de injecties (voor beide behandelingen).
“Het feit dat de patiënt minder injecties hoeft te krijgen, beperkt echter de facto de hinderlijke bijwerkingen van deze geneesmiddelen”, benadrukt dr. Andreas Lysandropoulos, neuroloog in het Erasmusziekenhuis.

Injecties met lange werkingsduur: andere geneesmiddelen in voorbereiding

Momenteel worden twee andere injecteerbare behandelingen bestudeerd:

  • Daclizumab, een injecteerbaar geneesmiddel dat één keer per maand subcutaan moet worden toegediend. “Dit geneesmiddel heeft al uitstekende resultaten opgeleverd, beter dan die van de momenteel verkrijgbare injecteerbare middelen”, aldus dr. Lysandropoulos.
  • Ocrelizumab, dat twee keer per jaar moet worden toegediend via intraveneuze injecties. “Ook dit middel is doeltreffender dan de ‘injectables’ van de vorige generatie”, vervolgt dr. Lysandropoulos. Ocrelizumab leverde gunstige resultaten op voor personen met een recurrent-remittente vorm van MS, maar ook positieve resultaten in een fase III-studie (de laatste fase vóór de vergunning voor het op de markt brengen) over primaire progressieve MS. Dit geneesmiddel biedt dan ook grote hoop voor patiënten met deze vorm van MS, waarvoor er momenteel nog geen doeltreffende behandeling bestaat.

“Het is zeer moeilijk om de precieze datum te voorspellen waarop deze geneesmiddelen op de markt zullen komen, maar wellicht zullen ze begin 2017 beschikbaar zijn”, besluit dr. Lysandropoulos.

Geschreven door Aude Dion, medisch journaliste

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Behandeling van MS: bèta-interferonen (Avonex®, Betaferon® (…)

Principe van interferonen Bèta-interferon is een specifiek lichaamseigen eiwit, (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: bèta-interferonen (Avonex®, Betaferon® en Rebif®)
Behandeling van MS: Teriflunomide (Aubagio®)

Principe Teriflunomide is een actief bestanddeel afgeleid van leflunomide, een (…)

Multiple sclerose - Behandeling - Behandeling van MS: Teriflunomide (Aubagio®)
In Video's