backtotop
Nieuws
MS: kun je recupereren na opstoten?

MS: kun je recupereren na opstoten?

Multiple sclerose wordt gekenmerkt door heel veel verschillende en uiteenlopende symptomen. In bepaalde gevallen leiden ze tot nawerkingen die een handicap teweeg kunnen brengen. Zijn die nawerkingen omkeerbaar? Zo ja, volledig of gedeeltelijk? En kun je met bepaalde behandelingen beter recupereren na opstoten?

Reclame

Specialisten kunnen evalueren of de symptomen van multiple sclerose (MS) omkeerbaar zijn of niet. Veel hangt af van de vorm van de ziekte (de remittente of de progressieve vorm) en van het moment waarop de symptomen zich voordoen. “Bij de remittente vorm (MS met opstoten) kan de patiënt binnen de zes tot negen maanden recupereren. Na die periode is het risico groter dat de symptomen aanhouden en veranderen in onomkeerbare nawerkingen”, verklaart prof. Christian Sindic, professor emeritus Neurologie aan de UCL en voorzitter van de Charcot Stichting tegen MS. Bij progressieve MS kunnen de symptomen geleidelijk aan erger worden. “In dat geval nemen de symptomen niet af en zijn de nawerkingen onomkeerbaar, zelfs als ze afgewisseld worden met remissiefases (waarbij de symptomen stabiliseren)”, licht professor Sindic toe.

Beter recupereren bij het begin van de ziekte

Ook het moment waarop de symptomen zich voordoen kan een indicatie geven. “Over het algemeen kan men beter recupereren bij de eerste opstoten van de ziekte”, zegt professor Sindic. Het is inderdaad zo dat, hoe ouder en fragieler onze hersenen, hoe groter het risico is op blijvende nawerkingen. Bovendien stelt men vast dat, als de patiënt in de eerste stadia goed recupereert en volledig herstelt van de opstoten, hij een betere prognose heeft voor de toekomst.
In het geval van een score van lager dan 3 op de EDSS-schaal, lijkt een vroegtijdige behandeling bovendien een positieve invloed te hebben op de evolutie van de MS-symptomen. Ligt die score hoger, dan evolueert de ziekte even snel bij alle patiënten, hoe lang of hoe kort de weg naar die score 3 ook mocht zijn.

Onderzoek naar behandelingen om beter te recupereren

Bestaat er een behandeling die de recuperatie na een opstoot verbetert? Wetenschappers onderzoeken momenteel herstelmedicatie (remyelinisatie). Die medicatie zou bescherming kunnen bieden aan de zenuwvezel waarvan de beschermende myelineschede beschadigd is. Dit zijn echter nog maar voorlopige resultaten. “In vitro, m.a.w. bij tests in het laboratorium die buiten een levend organisme plaatsvinden, zijn er bepaalde behandelingen die herstelmechanismen bevorderen en die de afbraakmechanismen verhinderen of verminderen”, zegt dokter Mathieu Vokaer, neuroloog en Directeur van de MS-Kliniek Chirec. “Maar het is moeilijk om formeel de effecten in vivo, in het menselijke brein te bewijzen.” Ook al bestaan er concrete pistes, zelfs dan heeft men nog jaren nodig voor die medicatie klaar is. “Momenteel kan kinesitherapie al een verlies van spiermassa vermijden, en ook stijfheid en spierspasmen beperken die zich bij sommige patiënten voordoen”, voegt professor Sindic eraan toe. Wat wel voor alle gevallen geldt, is dat een vroegtijdige behandeling nieuwe opstoten beperkt en dus een opeenstapeling van onomkeerbare nawerkingen vermijdt.

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Evolutie van multiple sclerose

De laattijdige gevolgen van plaquevorming Een beschadigd axon in een (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Evolutie van multiple sclerose
Vaccins en multiple sclerose

De meeste kindervaccins hebben geen enkel effect op het ziekteproces (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Vaccins en multiple sclerose
In Video's