backtotop
Nieuws
MS: halt aan cognitieve stoornissen

MS: halt aan cognitieve stoornissen

MS kan gepaard gaan met cognitieve stoornissen als geheugen- en aandachtsproblemen. Een neuropsycholoog kan deze symptomen helpen beperken.

Reclame

Neuropsycholoog remt cognitieve achteruitgang af

Concentratieproblemen, aandachts- en geheugenstoornissen: multiple sclerose kan een impact hebben op uw cognitieve capaciteiten. Het noodlot? Neen, integendeel!

Praat erover met uw neuroloog, en dat van bij de eerste – zelfs lichte – signalen. Hij zal u doorverwijzen naar een neuropsycholoog. Die laatste zal nagaan welke cognitieve capaciteiten intact zijn gebleven en welke aangetast zijn. Afhankelijk van de resultaten kan hij dan een programma opstellen voor neuropsychologische revalidatie. Oefeningen die de getroffen cognitieve functie stimuleren, kunnen verdere achteruitgang vertragen.

Dagelijkse opdracht: compenseer uw cognitieve achteruitgang

Helaas is het meestal moeilijk om de verloren cognitieve vermogens terug te winnen. Om de impact van bepaalde geheugen- of aandachtsstoornissen op uw dagelijks leven zo veel mogelijk te beperken, zal uw neuropsycholoog u compensatiestrategieën aanleren. Zo bestaan er tegen geheugenproblemen mnemotechnische middelen of externe hulpmiddelen: agenda’s, blocnotes of geluidssignalen op de computer die u herinneren aan uw taken. Verder bestaat er een heel arsenaal aan dagelijkse trucs. Zet de geneesmiddelen die u ’s ochtends moet innemen, bijvoorbeeld naast de koffiemachine, of werk enkel op tijdstippen van de dag waarop u het best presteert. Deze indirecte hulpmiddelen helpen u om al uw dagelijkse taken voort te zetten.

Een werk van lange adem

Het blijft hoe dan ook een levenslange uitdaging om uw cognitieve achteruitgang af te remmen. Daarom moet u in het beste geval blijven samenwerken met een neuropsycholoog. Jammer genoeg betaalt het RIZIV deze sessies nog altijd niet terug, behalve de sessies in geconventioneerde revalidatiecentra. De kostprijs remt de patiënt dan ook vaak af. Hebt u niet de financiële middelen om uw revalidatie op lange termijn voort te zetten, kies dan toch voor enkele sessies bij een neuropsycholoog. Op die manier leert u hoe u de impact van deze cognitieve stoornissen op uw levenskwaliteit kunt beperken.

Meer info op de website van het Nationaal MS-centrum

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
In Video's