backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 15/04/2021

MS: gesprek met een neuroloog, denk aan je ‘logboek’

MS: gesprek met een neuroloog, denk aan je ‘logboek’

Beeldvorming met magnetische resonantie (MRI), evaluatieschalen, meting van de elektrische activiteit van het centrale zenuwstelsel, enz. De neuroloog beschikt over heel wat ‘hulpmiddelen’ om zijn diagnose van multiple sclerose (MS) te verfijnen. Maar misschien nog belangrijker is dat je zelf noteert wat je voelt en meemaakt … Waarom niet onder de vorm van een ‘logboek’?

Reclame

Het is altijd lastig om de diagnose van multiple sclerose (MS) te stellen. Ook vandaag bestaat er geen doorslaggevende test die een eensluidend antwoord geeft. De neuroloog moet er dan ook eerst zeker van zijn dat de aanwezigheid van neurologische afwijkingen niet het gevolg is van een geheel andere ziekte. Bepaalde onderzoeken zijn dan aangewezen, zoals een ruggenprik, om andere ontstekings- of infectieziekten uit te sluiten.

Naar een andere vorm van MS?

Als de diagnose eenmaal vaststaat, is het belangrijk om regelmatig op consultatie te gaan bij een neuroloog, zodat hij de evolutie van de MS kan evalueren. Hij moet namelijk zo snel mogelijk de overgang naar een andere vorm van MS kunnen detecteren, zoals secundair progressieve multiple sclerose. Die vroegtijdige diagnose is primordiaal om een optimale behandeling te verzekeren! In de eerste plaats omdat de diverse vormen van MS doorgaans een verschillende therapeutische opvolging vereisen. En vervolgens omdat onderzoek uitgewezen heeft dat, hoe sneller veranderingen opgespoord en behandeld worden, hoe meer kans je hebt om hun progressie te vertragen. De patiënt speelt hierbij dan ook een centrale rol: hij moet leren om elke wijziging in zijn toestand te herkennen.

Wijzigende toestand van de MS: op welke symptomen kun je afgaan?

We weten dat het belangrijk is om elke wijziging in de symptomen van MS te detecteren om, indien nodig, de behandeling aan te passen. Maar dan moet je er wel in slagen om die veranderingen op te sporen en ze op te schrijven. Want soms gebeuren die inderdaad op een zeer subtiele manier en evolueren ze gedurende een lange periode.

Dit zijn de voornaamste symptomen die je nauwlettend in het oog moet houden:

  • cognitieve gedragsveranderingen;
  • niet uit je woorden komen of spraakstoornissen;
  • geheugenproblemen;
  • denk- en begripsstoornissen;
  • fysieke achteruitgang;
  • bewegings-, evenwichts- en loopstoornissen;
  • klachten bij plassen en stoelgang;
  • gevoelens van extreme vermoeidheid.

Denk eraan om mensen uit je omgeving in vertrouwen te nemen: een vriend, een familielid of zelfs een collega kan tekenen herkennen die je tot dan toe ontgaan zijn, omdat ze zich moeizaam laten identificeren...

MS: jij hebt het woord

De kwaliteit van het gesprek met je neuroloog is grotendeels gebaseerd op je verhaal en het overzicht dat je zelf gemaakt hebt van de evolutie in de symptomen – alleen of samen met iemand uit je omgeving. Om er zeker van te zijn dat je een relevante behandeling krijgt, kun je die noodzakelijke informatie het best vastleggen in een dagboek. In dat ‘logboek’ van je MS kun je heel wat inlichtingen kwijt. Zo kun je dagelijkse waarnemingen, chronologisch genoteerd, met elkaar vergelijken. Was je 3, 6 of 12 maanden gelegen minder vermoeid of had je minder concentratieproblemen? Wat met verteringsproblemen of evenwichtsstoornissen?

Wacht zeker niet tot de volgende afspraak met je neuroloog als je voelt dat het slechter met je gaat. Vervroeg je volgende bezoek en praat erover met hem, en laat je eventueel vergezellen door iemand uit je omgeving die ook kan getuigen over je toestand. En vergeet zeker je ‘logboek’ niet!

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
In Video's