backtotop
Nieuws
MS en werk: zeg ik het of niet?

MS en werk: zeg ik het of niet?

Veel mensen met MS praten binnen hun professionele omgeving liever niet over hun ziekte. Komt dat door de vooroordelen die nog over multiple sclerose bestaan?

Reclame

Volgens de Belgische wetgeving zijn mensen met multiple sclerose (MS) niet verplicht hun werkgever of collega's in te lichten over hun gezondheidstoestand. De patiëntenverenigingen doen weliswaar grote inspanningen om de beroepswereld te informeren en gerust te stellen over deze aandoening. Volgens een recente Belgische studie(1) blijven er echter nog hardnekkige vooroordelen bestaan.

MS is slecht gekend

De meeste ondervraagden hebben wel al horen spreken over multiple sclerose, maar 40 % weet niet waarover het juist gaat. Meer dan de helft van de ondervraagden (54 %) denkt dat alle mensen met MS in een rolstoel zitten. En 37,5 % is ervan overtuigd dat ze hun beroepsactiviteit niet verder kunnen zetten. Dat is natuurlijk volledig fout! Toch is deze negatieve opvatting over MS ongetwijfeld de reden waarom zoveel patiënten aarzelen om hun ziekte op hun arbeidsplaats bekend te maken of het te verzwijgen. Dat is ook zo bij de dertigjarige Caroline.

MS verbergen voor de baas

Caroline werkt sinds drie jaren als journaliste voor een regionaal dagblad. Ze heeft MS, maar heeft ervoor gekozen daar niet over te praten. "Ik heb geen zin om mijn privé-leven uit de doeken te doen aan mijn collega's en om dan te moeten antwoorden op hun vragen of hen gerust te stellen over het feit dat ik mijn job nog goed kan doen!", zo zegt ze met volle overtuiging. "Ik wilde vooral mijn kansen niet in het gedrang brengen om een contract te krijgen voor onbepaalde duur, en ik heb dat ook enkele maanden geleden gekregen. Als mijn hoofdredacteur de waarheid had geweten, was ik er niet zeker van of hij mij dat had voorgesteld. Ik heb daar wel hard voor gewerkt en ik heb het verdiend! Als ik een opstoot of symptomen heb waardoor ik niet kan gaan werken, zeg ik dat dit door iets anders komt. Ik weet dat ik niet helemaal eerlijk ben en ik ben daar niet trots op, maar ik lieg liever over mijn gezondheidstoestand dan dat mijn carrière gevaar loopt'"

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS

Veel voorkomend probleem (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Slaapstoornissen: een veel voorkomend symptoom van MS
Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS

Soms ernstige onhandigheid Beven (tremor) kan optreden (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Beven: een moeilijk te behandelen symptoom van MS
In Video's