backtotop
Nieuws
MS en sport: welke activiteit te kiezen?

MS en sport: welke activiteit te kiezen?

Het is al enkele jaren geweten: lichaamsbeweging is wel degelijk aan te raden voor mensen met multiple sclerose. Maar welke activiteit moeten ze kiezen als ze last hebben van evenwichtsproblemen of van zware vermoeidheid? Ziehier enkele keuzecriteria om een aangepaste sport te vinden.

Reclame

Sport: een waardevolle bondgenoot bij MS

De tijd toen men ervan uitging dat sport schadelijk kon zijn voor personen met multiple sclerose (MS) is voorgoed voorbij. Vandaag staat vast dat lichaamsbeweging het ziekteproces niet versnelt en de symptomen niet blijvend verergert, integendeel! Regelmatig bewegen heeft alleen maar voordelen: het versterkt de spiertonus, is goed voor de ademhalingsfunctie, hart en bloedvaten en het bewegingsapparaat (wandelafstand, evenwicht …), vermindert de vermoeidheid, verbetert de cognitieve capaciteiten, heeft een positief effect op het moreel …

Kortom, ook al is nog niet onomstotelijk bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed kan hebben op het ziekteverloop, toch is sport een onmiskenbare troef voor de levenskwaliteit van de patiënt.

Sport en MS: enkele keuzecriteria

In principe is geen enkele sport strikt verboden bij MS, mits enkele aanpassingen. Wel zijn er een aantal criteria om de patiënt op weg te helpen:

- Een sport waar de patiënt plezier aan beleeft

Plezier garandeert immers regelmaat. De ideale frequentie: twee of drie keer per week, telkens met een of twee rustdagen ertussen.

- Een ‘aanpasbare’ sport

Sport kan op verschillende manieren beoefend worden, afhankelijk van de lichamelijke capaciteiten van de patiënt en van zijn of haar gebreken. Zo zijn sommige loopbanden uitgerust met zijdelingse stangen waarop patiënten met evenwichtsproblemen kunnen steunen.

- Een sport die het uithoudingsvermogen bevordert

MS-patiënten zijn het meest gebaat bij niet al te intense lichaamsbeweging, waarbij de inspanning gespreid wordt over de volledige sessie.

MS: beweging ja, maar met een goede begeleiding

Lopen, dansen, fietsen, zwemmen of aquagym, zaaloefeningen, yoga … : mogelijkheden genoeg.

Toch is een goede medische begeleiding noodzakelijk, ongeacht de gekozen sport. De neuroloog of de kinesitherapeut kunnen niet alleen de patiënt helpen om een programma op te stellen, maar ook zijn ‘prestaties’ evalueren en daarbij regelmatig zijn hartslag en recuperatievermogen controleren. Zo nodig kan het trainingsprogramma worden aangepast.

De patiënt moet ook naar zijn lichaam leren luisteren en de signalen leren herkennen, zodat hij tijdig kan stoppen.

En niet te vergeten: de ene dag is de andere niet. Zo zijn behandeling en rust extra belangrijk in periodes van opstoten.

Waar vindt u zoal een geschikte activiteit?

In de eerste plaats zijn er natuurlijk de adviezen van de arts of de kinesitherapeut. Daarnaast bulkt het internet van de tips om MS-patiënten te helpen bij hun zoektocht naar een aangepaste activiteit.

Twee voorbeelden:

- In Vlaanderen: http://www.movetosport.be

- Bij de Federatie Wallonië-Brussel: http://ligue.ms-sep.be/activites/move

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
De plaques

Ontstaan van een plaque Het immuunsysteem van MS- (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - De plaques
Remittente MS (relapsing-remitting)

De ziekte begint meestal met voorbijgaande neurologische deficits, zoals gezichts-, evenwichts (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Remittente MS (relapsing-remitting)
In Video's