backtotop
Nieuws
MS en slaap: zeven gouden regels

MS en slaap: zeven gouden regels

Of vermoeidheid nu een gevolg is van een behandeling of van de aandoening zelf, het is een van de meest voorkomende symptomen bij multiple sclerose. Tegen vermoeidheid bestaat er maar een middel: goed slapen!

Reclame

Regel nr. 1: Een regelmatig ritme

Voor een slaap van goede kwaliteit is het zeer belangrijk dat u op vaste uren opstaat en gaat slapen. Vermijd lang uitslapen 's morgens. Daardoor kan uw slaapcyclus verstoord worden. Doe liever een kleine siësta van maximaal 30 minuten in de loop van de namiddag.

Regel nr. 2: Slaap voldoende

Niet iedereen is gelijk wat slaap betreft. Sommige mensen voelen zich heel goed met amper 5 uur slaap, terwijl anderen voor niets goed zijn als niet hun 9 uren slaap hebben gehad. Stel voor uzelf uw behoeften vast en volg ze. Ga desnoods wat vroeger slapen!

Regel nr. 3: Geen opwekkende dranken!

Drink enkele uren voor het slapengaan geen koffie, thee, alcohol of zelfs gesuikerde frisdranken meer. Die opwekkende dranken kunnen het inslapen sterk verhinderen. Kies liever voor kruidenthee of warme melk met een kalmerende en ontspannende werking.

Regel nr. 4: Een licht avondmaal

Als u naar bed gaat met een volle maag door een zwaar avondmaal, dan is dat bijna een garantie voor een slechte nacht! Neem liever een lichte maaltijd en eet voedingsmiddelen die het inslapen bevorderen: meelspijzen, mager vlees (gevogelte, vis...), halfvolle melk, yoghurt, sla, bananen of vijgen.

Regel nr. 5: Geen opwinding

Een half uur voor het slapengaan vermijdt u best snel flikkerende beelden. Dus geen computers, televisie of videospelletjes. Ook intense sportbeoefening is te vermijden. Een uitzondering: seksuele activiteiten, want die ontspannen lichaam en geest en bevorderen het inslapen!

Regel nr. 6: Een slaapvriendelijke omgeving

Hoe kunt u goed slapen in een rumoerige, veel te warme en slecht riekende plaats? Uw slaapkamer moet rustig zijn. Verlucht ze elke dag en hou de temperatuur van de slaapkamer tussen 18 en 21°C. Het is niet nodig dat de kamer pikdonker is maar u slaapt wel gemakkelijker in als het duister is.

Regel nr. 7: Raadpleeg de dokter als er een probleem is

Bijna de helft van de mensen met MS hebben slaapstoornissen (apneu, nachtelijke spasmen, slapeloosheid enz.) Indien de hierboven gegeven adviezen niet volstaan om het probleem op te lossen, raadpleeg dan een arts gespecialiseerd in slaap. Het zou spijtig zijn, en ongunstig voor uw gezondheidstoestand, om de vermoeidheid te laten opstapelen als gevolg van slaapstoornissen als daar behandelingen voor bestaan...

Lees meer over Multiple sclerose
Reclame
Gerelateerde artikels
Progressieve MS

Wat is een progressieve vorm? De progressieve vormen verschillen sterk van de (…)

Multiple sclerose - Begrijpen - Progressieve MS
Wat zijn de eerste symptomen van MS?

MS begint al voor de eerste symptomen De symptomen van multipele sclerose (…)

Multiple sclerose - Symptomen - Wat zijn de eerste symptomen van MS?
In Video's