backtotop
Nieuws
MS en loopproblemen: doe er iets aan!

MS en loopproblemen: doe er iets aan!

“Ben ik veroordeeld tot een rolstoel als ik MS heb?” Een vraag die vaak terugkomt bij MS-patiënten. Het antwoord is: Nee, dat hoeft niet zo te zijn! Er bestaan wel degelijk oplossingen.

Reclame

Zonder behandeling krijgt 50% van alle MS-patiënten na 15 jaar duidelijk zichtbare loopproblemen. De andere helft heeft een meer goedaardige vorm van de ziekte. De oorzaken van loopproblemen bij multiple sclerose zijn veelvuldig. Twee belangrijke mechanismen tasten het loopvermogen aan: zwakte van de onderste ledematen en evenwichtsstoornissen. De boodschap is dus duidelijk: trouw de behandeling volgen, blijft de beste troef om een verslechtering van het loopvermogen zoveel mogelijk te vermijden.

Loopproblemen voorkomen

Vroege onderhoudsbehandelingen kunnen het ziekteverloop afremmen. Deze behandelingen zijn doeltreffender als ze tijdig gestart worden. Andere behandelingsmethoden: evenwichtskinesitherapie en regelmatige lichaamsbeweging. U hoeft hiervoor zeker geen topatleet te zijn! Wandelen, joggen, zwemmen of fietsen helpen u om een goede spiermassa te behouden in de onderste ledematen.

Loopproblemen verlichten

Als u echter al loopproblemen heeft, kunt u ook een symptomatische behandeling volgen. Dergelijke behandelingen verbeteren bij sommige patiënten de loopweerstand door de zenuwoverdracht in de gedemyeliniseerde gebieden te bevorderen. Deze geneesmiddelen bieden dan ook wat extra hoop op verbetering van de motorische functie.

Reclame
In Video's